UPPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English

UPPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English

UPPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English

Hello aspirants,

UPPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English:- Today be are sharing UPPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English. This UPPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English for upcoming examination like NCERT, HPCS, BPCS, UGC NET, JRF, UPSC, SSC CGL, DRDO, RAS, GATE, ALL STATE PCS EXAM. Mains and optional subject Download Complete Sociology handwritten notes pdf in English for UPPCS Examination you all can UPPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English Download from the given link below. These all free and paid UPPCS material which is provide here is extremely useful for UPPCS prelims and mains exam. If you want to join us then you can connect through our telegram, where you will get free UPPCS material and all updates related to UPPCS daily.

UPPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English We have also included some of the most important questions related to Complete Sociology Handwritten Notes PDF in Hindi pdf UPSC for your better preparation for all the government exams U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, Bed, LLB, RRB, Secretariat, Assistant Grade, Village Panchayat Officer, Stenographer, Auditor, Hindi Translator Exam, Deputy Jailor, Bank Exam, LIC, Lekhpal etc. . If you are preparing for your exams in the last few days then this UPPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English Download is very important for you.

UPPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English There are around 20-25 questions in each Government Exams related to GK Questions in Hindi and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of UPPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English. The complete PDF of [2022*] Best Complete UPPCS Sociology handwritten notes pdf in English is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button. Pdfdownload.in If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

Download GK Notes 

Most Important Sociology Question Answer

Q 1. Who among the following does not fall under the category of community?

(a) Keralites in Delhi

(b) Trade union movement

(c) The people of U.S. origin

(d) None of the above

Ans. (a)

Q 2. Which one of the following is not correct about institutional structure?

(a) There is rule to codify its working

(b) There are no codified rules of its working

(c) There are symbols which synthesize relationship

(d) It is bound with the others

Ans. (b)

Q 3. Industry is institutional structure of an institution which by nature is:

(a) Political

(b) Cultural

(c) Economic

(d) Social

Ans. (c)

Q 4. Pick up one which is not true of an institution:

(a) It is least concerned with customs and mores

(b) Customs and mores are its distinguishing feature

(c) It meets primary needs of the people

(d) It is very stable

Ans. (a)

Q 5. Which of the following is not the characteristic of an institution?

(a) It must follow some well-established rules

(b) Its strength is based on obedience to rules

(c) These grow with the society

(d) These have no definite objectives

Ans. (d)

Q 6. Who of the following has defined institution by saying that, “Institution is definite organisation pursuing some specific interest in a specific way”?

(a) R.M. Maclver

(b) Ogbum

(c) Ginsberg

(d) E.A. Ross

Ans. (a)

Q 7. Who of the following has said that “A social institution is a functional configuration of culture pattern”?

(a) Kimball Young

(b) Maclver

(c) Ginsberg

(d) Gillin and Gillin

Ans. (d)

Q 8. “Social institutions are sets of organised human relationships established by common will” was said by:

(a) C.H. Colley

(b) E.A. Ross

(c) Kingsley Davis

(d) Sheriff and Sheriff

Ans. (b)

Q 9. Which among the following constitutes a group?

(a) Vegetables sellers following one another into a lane.

(b) Members of a circus company engaged in performance.

(c) Children running out of the school after it is closed for the day.

(d) Partnership that has failed.

Ans. (b)

Q 10. Indicate which of the following a group?

(a) Some members of Bar Association discussing matters concerning their Association.

(b) Some surgeons discussing an important subject of surgery.

(c) An executive body of a trade union.

(d) A horse-man, a cyclist, and a pedestrian going along the road.

Ans. (d)

Q 11. Member of a small trade union is:

(a) A social group

(b) An associational group

(c) A statistical group

(d) A primary group

Ans. (b)

Q 12. Which of the following is not a characteristic of social group?

(a) Its members are conscious of shared membership.

(b) Its members accept certain rights and obligations.

(c) Its members are a casual collection of people

(d) Its members have a distinctive set of interpersonal relations.

Ans. (c)

Q 13. George Simmel’s classification of group as monad, dyad, triad etc. is based on:

(a) physical proximity

(b) nature of membership

(c) social relations

(d) size

Ans. (d)

Q 14. Who among the following introduced the concept of ‘imaginary reference group’?

(a) New Comb

(b) Merton

(c) Klinberg

(d) Hyman

Ans. (c)

Q 15. Who among the following have applied reference group theory in understanding sanskritization process in India’?

(a) Damle and Lynch

(b) O. Lewis and Majumdar

(c) Marriott and Singer

(d) Srinivas and Beteille

Ans. (d)

More Related PDF Download

Maths Topicwise Free PDF >Click Here To Download
English Topicwise Free PDF >Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF >Click Here To Download
Reasoning Topicwise Free PDF >Click Here To Download
Indian Polity Free PDF >Click Here To Download
History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks >Click Here To Download
EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
SSC Notes Download > Click Here To Download

Most Important Sociology Question Answer

Q 16. Mark out the primary group among the following:

(a) Members of a trade union

(b) Family

(c) Students of history

(d) The social workers

Ans. (b)

Q 17. Which among the following are reference groups?

(a) College going students

(b) Nuclear scientists

(c) Marine engineers

(d) All

Ans. (d)

Q 18. Which among the following is not a secondary group?

(a) Political party

(b) A city

(c) Labour union

(d) Students in a class room

Ans. (d)

Q 19. Which among the following do not constitute the reference group?

(a) Cambridge scholars

(b) Nov Ratans in the Court of Vikramaditya

(c) Urchins on the road side

(d) Members of the United Nations

Ans. (c)

Q 20. Which among the following is secondary group’?

(a) Nurses attending upon patient

(b) Production efficiency council in a factory

(c) A picnic group

(d) Cooperative Society

Ans. (d)

Q 21. According to Tonnies, neighbourhood is types of_____________.

(a) Community

(b) Gesellschaft

(c) Social group

(d) Primary group

Ans. (a)

Q 22. Find out the incorrect match-

(a) Horizontal group – craft union

(b) Spatial groups – corporation

(c) Secondary group – corporation

(d) Primary group – political party

Ans. (d)

Q 23. Striving for admission is a ___________ behaviour.

(a) reference group

(b) primary group

(c) in-group

(d) secondary group

Ans. (a)

Q 24. Which among the following is institutionalized and involves the right to take certain actions including decisions to issue commands?

(a) confidence

(b) strength

(c) authority

(d) force

Ans. (c)

Q 25. According to Weber, the three types of leadership are:

(a) rational, feudal and capitalistic

(b) feudal, traditional and charismatic

(c) legal, traditional and charismatic

(d) none of the above

Ans. (c)

Q 26. Social structure is a/an-

(a) structural coherence

(b) integration of ultimate values

(c) ritualistic expression

(d) functional arrangement

Ans. (d)

Q 27. According to Parsons, society is a system having four basic functional prior conditions, they are-

(a) adaptation, goal-orientation, integration and pattern maintenance

(b) education, socialization, social control and religion

(c) economic institutions, political institutions ideology and kinship

(d) none of the above

Ans. (a)

Q 28. When universalism is combined with achievement values, the result is a social structure of-

(a) universalistic-achievement pattern

(b) particularistic-ascription pattern

(c) universalistic-ascription pattern

(d) particularistic-achievement pattern

Ans. (a)

Q 29. According to Weber the groups which are specifically concerned with influencing policies and making decisions in the interests of their membership are called_____________.

(a) Parties

(b) Communities

(c) Political Parties

(d) Relative Classes

Ans. (a)

Q 30. According to H.M. Johnson, which one stands important for integration and pattern maintenance?

(a) leadership

(b) morality

(c) marriage

(d) kinship

Ans. (b)

Topic Related Pdf Download

Download pdf

Download pdf

pdf download.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion, or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact me. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

TEGS:-upendra sir sociology handwritten notes pdf free download,pranay agarwal sociology handwritten notes pdf,sociology notes pdf free download,vision ias sociology notes pdf,sociology notes in english pdf,best sociology notes pdf,sociology handwritten notes in hindi pdf,tusharanshu sociology notes pdf

Author: Deep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *