Synonyms Antonyms List With Hindi Meaning PDF

Synonyms Antonyms List With Hindi Meaning PDF

Synonyms Antonyms List With Hindi Meaning PDF

Antonyms and Synonyms List with Meaning in Hindi PDF:- Today, we are sharing A to Z Synonyms and Antonyms List with Hindi Meaning Pdf for you. This English Grammar Synonyms with Hindi Meaning can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.

English Grammar notes are very important for any Sarkari exam. This Synonyms Antonyms List with Hindi meaning PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this English PDF by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing Synonyms Antonyms List with Hindi meaning for All Exams like UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our Tenses in English Grammar PDF is very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like Mathematics, Geography, History, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our English Synonyms और Antonyms की लिस्ट, Examples के साथ PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.

Download GK Notes 

General Knowledge PDF in Hindi:  GK PDF

Top 5000+ GK Questions PDF:  Click Here

 

English Grammar Question Answers

Question : 1. WISTFUL
 
 
 
 
 

Correct Ans: Blithe

Explanation:
WISTFUL – having or showing a feeling of vague or regretful longing.
Blithe – happy or carefree.
Hence, Wistful is the antonym of Blithe.
Question: 2 . OFFICIOUS
 
 
 
 
Correct Ans: Indifferent
Explanation:
Officious – intrusively enthusiastic in offering help or advice; interfering.
Indifferent – showing no concern in attitude or action.
Hence, Indifferent is the antonym of Officious.
Question :- 3. OUTLANDISH
 
 
 
 
 

Correct Ans: Conventional

Explanation:

Outlandish – strange and unusual.

Hence, Conventional is the antonym of Outlandish.
Question 4. SEETHE
 
 
 
 
Correct Ans: Cool
Explanation:
Seethe – boil or be turbulent as if boiling.
Hence, cool is the antonym of Seethe.
5. Farcical
 
 
 
 

Correct Ans: Absurd

Explanation:

Farcical: relating to or resembling farce, especially because of absurd or ridiculous aspects.

Questions 6 to 10

Question : 6. WILE
 
 
 
 
 

Correct Ans: Ruse

Explanation:
Wile: devious or cunning stratagems employed in manipulating or persuading someone.
Ruse: an action intended to deceive someone; a trick.
Question : 7. Bereft
 
 
 
 
 
Correct Ans: Deprived
Explanation:
Bereft: deprived of or lacking (something).
Question : 8. Beguile
 
 
 
 
 
Correct Ans: Deceive
Question : 9. Sanctimonious
 
 
 
 
 

Correct Ans: Impious

Question : 10. Pale
 
 
 
 
 

Correct Ans: Radiant

English Question Answer Notes

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download
English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download
History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download
EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To Download
SSC Notes Download > Click Here To Download

Download PDF-1 Click Here

ये भी देखे – सामन्य विज्ञानं के सर्वश्रेष्ठ नोट्स




English Grammar Questions And Answer 

Question :1 – CORPULENT

A. Lean
B. Gaunt
C. Emaciated
D. Obese
Answer: Option D

Question :2- BRIEF

A. Limited
B. Small
C. Little
D. Short
Answer: Option D

Question :3- EMBEZZLE

A. Misappropriate
B. Balance
C. Remunerate
D. Clear
Answer: Option A

Question :4- VENT

A. Opening
B. Stodge
C. End
D. Past tense of go
Answer: Option A

Question : 5 – AUGUST

A. Common
B. Ridiculous
C. Dignified
D. Petty
Answer: Option C

Question :- 6 – CANNY

A. Obstinate
B. Handsome
C. Clever
D. Stout
Answer: Option C

Topic name:-Indian Synonyms with Hindi Meaning || Synonyms For SSC CGL




Click here to download

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams. 

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/onlyupsc/

TAGS:-antonyms and synonyms list with meaning in hindi pdf download,synonyms and antonyms list a to z pdf download,synonyms list a to z with hindi meaning,1000 synonyms and antonyms pdf download,3000 synonyms and antonyms pdf,500 synonyms pdf,important antonyms in hindi pdf download,antonyms and synonyms for air force pdf download

Author: pdfdownload.in

Leave a Reply

Your email address will not be published.