SSC Constable GD Book PDF in Hindi Free download

SSC Constable GD Book PDF in Hindi Free download

SSC GD Constable Book PDF Download Free

SSC GD Book PDF SSC GD Book 2022 PDF Download :- Today, we are sharing [PDF] Arihant SSC GD Constable Book in English & Hindi for you. This SSC GD Arihant Book PDF Download in English 2021 can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. SSC GD Special Book PDF Download in Hindi are very important for any Sarkari exam.

This Reasoning PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this
ssc gd constable exam book pdf free download by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing arihant ssc gd constable book pdf download for free DOWNLOAD for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our Reasoning Questions are very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.

Download GK Notes 



Reasoning One Liner Question Answers

प्रश्न 1. दिए गए विकल्पों में शब्दों की 3 जोड़ी सामान रूप से सम्बंधित है, और एक जोड़ी अलग तरह से संबंधित है| उस जोड़ी को ज्ञात कें जो अलग तरह से सम्बंधित है.
[क] चीनी : मीठा
[ख] हिम : सफेद
[ग] नींबू : पीला
[घ] पत्ती : हरा

उत्तर: चीनी : मीठा

प्रश्न 2. दिए गए विकल्पों में से, तीन एक निश्चित तरीके से समान हैं। हालाँकि, एक विकल्प अन्य तीन की तरह नहीं है। उस विकल्प का चयन करें जो बाकी से अलग है।
[क] DBF
[ख] TVX
[ग] PNR
[घ] JHL

उत्तर: TVX

प्रश्न 3. दिए गए विकल्पों में से, तीन एक निश्चित तरीके से समान हैं। हालाँकि, एक विकल्प अन्य तीन की तरह नहीं है। उस विकल्प का चयन करें जो बाकी से अलग है।
[क] बस
[ख] विमान
[ग] टैक्सी
[घ] रेलगाड़ी

उत्तर: विमान

प्रश्न 4. उस विकल्प का चयन करें जो तीसरे पद से उसी प्रकार से संबंधित है जिस प्रकार से दूसरा पद पहले पद से संबंधित है।
उड़ना : वायु :: तैरना:?
[क] पानी
[ख] पोशाक
[ग] पूल
[घ] व्यायाम

उत्तर: पानी

प्रश्न 5. यदि COMRADES को DQPVFJLA के रूप में कोडित किया जाता है, तो MACHINE को ___________ के रूप में कोडित किया जाएगा।
[क] NCFKPTK
[ख] NCFMSKT
[ग] NCFMPTL
[घ] NCFLNTL

उत्तर: NCFLNTL

Analogy in Hindi Number Series in Hindi

प्रश्न 6. नीचे दिए गए शब्दों को इस प्रकार व्यवस्थित करें जैसे की वे किसी अंग्रेजी डिक्शनरी में आयेंगे, और जो शब्द आखरी आएगा वो चुने।
1. FRACAS
2. FOURTH
3. FRANCE
4. FREAKS
5. FRAMED

[क] FOURTH
[ख] FREAKS
[ग] FRANCE
[घ] FRACAS

उत्तर: FREAKS

प्रश्न 7. उस विकल्प का चयन करें जो तीसरे पद से उसी प्रकार से संबंधित है जिस प्रकार से दूसरा पद पहले पद से संबंधित है।
VDX : EWC :: WBQ : ?
[क] UZO
[ख] TYN
[ग] XCR
[घ] DYJ

उत्तर: DYJ

प्रश्न 8. निम्नलिखित अक्षर श्रृंखला में लुप्त पद को ज्ञात करें।

OXXXXXO, XXXXXOO, XXXXXOO, XXXXOXO, XXXOXXO, ?

[क] OXOXXXX
[ख] XOXXXXO
[ग] XXOXXXO
[घ] XOXXXOX

उत्तर: XXOXXXO

प्रश्न 9. यहाँ एक कृत्रिम भाषा के कुछ शब्द दिए गए हैं।
‘bofmok’ का अर्थ है ‘handshake’
‘boftay’ का अर्थ है ‘shakeout’
‘zamtay’ का अर्थ है ‘outsmart’
किस शब्द का अर्थ ‘smartest’ है?

[क] tayhif
[ख] bofnod
[ग] jivzam
[घ] moklex

उत्तर: jivzam

प्रश्न 10. दिए गए विकल्पों में से अक्षरों की एक जोड़ी को ज्ञात करें, जो दिए गए जोड़े के अनुरूप है।

SJC : HQX

[क] RAY : TUC
[ख] SBZ : TBE
[ग] QZX : CDE
[घ] TDA : GWZ

उत्तर: TDA : GWZ




 

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download
English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download
History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download
EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To Download
SSC Notes Download > Click Here To Download




SSC GD Reasoning Previous Year Question PDF 

1.आँसुओं (Tears) में कौनसा पदार्थ घुला रहता है ?

(A) सामान्य नमक
(B) समुद्र
(C) स्टार्च
(D) ग्लुकोस

A

2.लोहे पर जंग (Rust) लगती है ?

(A) फेरिक ऑक्साइड से
(B) जलयोजित फेरस तथा फेरिक ऑक्साइड से
(C) क्षारकीय फेरस एवं फेरिक कार्बोनेट से
(D) उपर्युक्त सभी के कारण

D

3.इन्सुलिन (Insuline) की खोज की थी ?

(A) बैन्टिग ने
(B) डोमेक ने
(C) रोनॉल्ड रॉस ने
(D) हार्वे ने

A

4.वनस्पति तेलों को घी में परिवर्तित किया जाता है ?

(A) ऊष्मा उपचार (Heat Treatment) से
(B) हाइड्रोजनीकरण द्वारा
(C) ऑक्सीजन द्वारा
(D) एंजाइमो (Enzymes) के द्वारा

B

5.निम्नलिखित में से कौन सी एक मिश्रधातु है ?

(A) जस्ता
(B) स्टील
(C) सीसा
(D) एल्यूमीनियम

B

6.निम्नलिखित में से कौन सी ईंधन गैस (Fuel gas) नहीं है ?

(A) भाप-अंगार गैस (Water gas)
(B) प्रोड्यूसर गैस (Producer gas)
(C) हास गैस (Laughing gas)
(D) मार्श गैस (Marsh gas)

C

7.निम्नलिखित में से कौनसा तत्व प्रबल क्षारीय ऑक्साइड बनाता है जब ऑक्सीजन में जलता है ?

(A) फास्फोरस
(B) सोडियम
(C) लोहा
(D) गंधक

B

8.फेदम (Fathom) है ?

(A) एक मछली होती है
(B) एक पौधे का नाम है
(C) एक बर्तन को कहते हैं
(D) एक माप (Measure) है

D

9.रिचर स्केल (Richter Scale) किसके नापने में प्रयोग होता है ?

(A) भूकम्प की तीव्रता
(B) वायु की गति
(C) समुद्र की गहराई
(D) शरीर का ताप

A

10.डायनामाइट के आविष्कारक निम्नलिखित में से कौन हैं ?

(A) आइन्स्टाइन
(B) न्यूटन
(C) अल्फ्रेड नोबेल
(D) मेडम क्यूरी

C




Click here to download

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/onlyupsc/

TAG-ssc gd constable 2022 book pdf download in hindi,ssc gd book pdf download in hindi 2021 arihant,ssc gd constable 2021 book pdf download,ssc gd book pdf download in hindi 2022,ssc gd constable exam book pdf free download,arihant ssc gd constable book pdf download,ssc gd constable 2021 book pdf download in english,kiran publication ssc gd book pdf download

Author: pdfdownload.in

Leave a Reply

Your email address will not be published.