Reasoning Questions PDF For All Competitive Exam

Reasoning Questions PDF

Reasoning Notes And Questions PDF

Reasoning Questions PDF:- Today, we are sharing Reasoning Book PDF for you. This All Reasoning Notes can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Reasoning Notes PDF  are very important for any Sarkari exam. This Reasoning PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this GK Question Answer PDF by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing Reasoning in Hindi PDF for free DOWNLOAD for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our Reasoning Questions are very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.

Download GK Notes 

  1. Reasoning Tricks in Hindi PDF Download
  2. Verbal Reasoning Book
  3. Reasoning Practice sets
  4. Basic English Grammar Exercises
  5. Reasoning Question In Hindi PDF
  6. General Science Important One Liner Question Answer In Hindi
  7. Alphabet Test Reasoning Tricks



Reasoning Question

1. जैसे किसी गाय के लिए बछड़ा है, वैसे ही किसी बकरी के लिए है ?

(A) बछेड़ा
(B) पिल्ला
(C) छौना
(D) मेमना

2. ‘मछली’ जैसे जल से सम्बन्धित है, वैसे ही ‘चिड़िया’ किससे सम्बन्धित है ?

(A) आकाश
(B) वायु
(C) जल
(D) भोजन

3. ‘जहाज’ जैसे ‘कप्तान’ से सम्बन्धित है, वैसे ही ‘अखबार’ किससे सम्बन्धित है ?

(A) प्रकाशक
(B) सम्पादक
(C) मुद्रक
(D) पाठक

4. मोची : चमड़ा : : दर्जी : ?

(A) बजाज
(B) कमीज
(C) धागा
(D) कपड़ा

5. भेड़ : मटन : : हिरन : ?

(A) मीट
(B) वील
(C) फ्लेश
(D) वेनिजन

6. पोशाक : दर्जी : : ? : बढ़ई

(A) चमड़ा
(B) लकड़ी
(C) फर्नीचर
(D) कपड़ा

7. पुस्तक : शेल्फ : : कपड़े :

(A) कबर्ड
(B) वॉर्डराब
(C) ब्युरो
(D) हैंगर

8. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?

(A) पत्र
(B) स्पीड पोस्ट
(C) एस एम एस
(D) मनी ऑर्डर

9. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?

(A) वर्ग फीट
(B) वर्गमूल
(C) वर्ग इंच
(D) वर्ग मीटर

10. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?

(A) नाक
(B) होंठ
(C) गला
(D) आँखे

11. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?

(A) महासागर
(B) कुआँ
(C) टैंक
(D) झील

12. धन : दुरूपयोग : : लेखन : ?

(A) धोखा
(B) साहित्यिक चोरी
(C) चोरी
(D) अशुद्धि

13. समाचार-पत्र : पाठक : : रोटी : ?

(A) बेकर
(B) उपभोक्ता
(C) खरीदार
(D) गेहूँ

14. आशावादी : प्रसन्न : : निराशावादी : ?

(A) स्वार्थी
(B) निकृष्ट
(C) उदास
(D) नगण्य

15. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?

(A) इलैक्ट्रिक गिटार
(B) माउथ आर्गन
(C) सोनाटा
(D) की-बोर्ड

Ans :- 1- D , 2- A, 3-B, 4-D, 5-D, 6-C, 7-A, 8-C, 9-B, 10-C, 11-C, 12-B, 13-B, 14-C, 15-D




 

More Reasoning Notes :-




Reasoning Question Answers PDF Quiz

1.एक खास कोड में RAIL को 5796 लिखा जाता है और TAPE को 3748 लिखा जाता है, उस कोड में PAIR को कैसे लिखा जाता है ?

(A) 4795
(B) 4785
(C) 3795
(D) 8795

A

2.निम्नलिखित पांच में चार किसी प्रकार समान हैं इसलिए उनका एक समूह बनता है, वह एक कौन सा है जो इस समूह में नहीं आता है ?
(A) गुलाब
(B) कमल
(C) चमेली
(D) गेंदा
B

3.कितने सार्थक अंग्रेजी शब्द EPRY से प्रत्येक अक्षर को एक शब्द में एक बार इस्तेमाल करते हुए बनाए जा सकते हैं ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4 से अधिक
A

4.प्रत्येक शब्द में प्रत्येक अक्षर का केवल एक बार प्रयोग करते हुए अक्षर UTB से कितने अर्थपूर्ण शब्द बन सकते हैं ?
(A) एक
(B) दो
(C) तीन
(D) कोई भी नहीं
B

5.निम्नलिखित में से विषम शब्द चुनिए ?
(A) खाड़ी
(B) द्वीप
(C) प्रायद्वीप
(D) अंतरीप
D

6.निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?
(A) ध्रुवतारा
(B) फीनिक्स
(C) क्रक्स
(D) नाइकी
D

7.निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?
(A) मोती
(B) हीरा
(C) कोयला
(D) ग्रेफाइट
A

8.निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?
(A) चन्द्रमा
(B) ग्रहिका
(C) पृथ्वी
(D) उपग्रह
B

9.निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?
(A) रोगाणु
(B) सूक्ष्मदर्शी
(C) माइक्रोफोन
(D) सूक्ष्मफिल्म
A

10. ऐसा युग्म ज्ञात कीजिये जो निम्नलिखित युग्म के सदृश सम्बन्ध को नहीं दर्शाता ?
(A) मनोविज्ञान : मन
(B) शरीर रचना विज्ञान : शरीर
(C) दर्शन : भाषा
(D) पुरातत्त्व विज्ञान : पुरावशेष
C




More PDF Download

Paramount Reasoning Book in Hindi PDF Free Download

Rajasthan Patwari Practice Set PDF

Reasoning Book PDF in Hindi By Disha Publications !! Verbal and Non Verbal Reasoning PDF

Reasoning Chapter Wise Practice Set in Hindi PDF Download

Reasoning Most Important Notes in Hindi PDF Free Download

All Reasoning Notes PDF Download

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams. 

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/onlyupsc/

TAG-reasoning questions and answers for competitive exams pdf,reasoning questions and answers pdf free download in hindi,1000 reasoning questions pdf in hindi,1000 reasoning questions pdf in english,logical reasoning questions and answers pdf download,500 logical reasoning questions pdf,reasoning questions and answers pdf for bank exams free download,100 reasoning questions pdf

Author: pdfdownload

Leave a Reply

Your email address will not be published.