Rau’s IAS Mains Compass 2022 History & Culture of India

Rau's IAS Mains Compass 2022 History & Culture of India

Rau’s IAS Mains Compass 2022 History & Culture of India

Hello friends,

Rau’s IAS Mains Compass 2022 History & Culture of India:- Today be are sharing Rau’s IAS Mains Compass 2022 History & Culture of India. This Rau’s IAS Mains Compass 2022 History & Culture of India for upcoming examination like UPSC PRE & MAINS. Rau’s IAS Mains Compass 2022 History Notes PDF if you are doing preparation for UPSC CSE so today we have brought for you all the material Notes You can download Rau’s IAS Mains Compass 2022 PDF free from the given link below. these Notes will cover all important subjects of the IAS Exam like Ethics Economic Development History & Culture of India International Relations & Security etc.

Rau’s IAS Mains Compass 2022 History & Culture of India The UPSC Mains exam is the second stage of the Civil Services Examination. IAS aspirants who clear the Mains i.e. those who score above the cutoff in General Studies Paper I and more than 33% marks in General Studies Paper-II (CSAT) are eligible to appear for the UPSC Mains.

Rau’s IAS Mains Compass 2022 History and Culture PDF The UPSC Mains Test Series & Quality Improvement Program for Mains has been designed to enable UPSC aspirants develop multi-dimensional perspective across themes important for IAS Mains & improve their answer writing skills through tests, test discussions, evaluation, personal mentoring and mains revision classes. Compass Magazines provide in depth analysis of each and every topic which is important for mains. Rau’s IAS Mains Compass 2022 History & Culture of India pdf for upcoming examination like UPSC PRE & MAINS.

Download GK Polity Notes PDF

History & Culture of India Question Answer

1. Which among the following is not a correct pair?

A. Ellora Caves – Rastrakuta Rulers

B. Mahabalipuram – Pallava Rulers

C. Khajuraho – Chandellas

D. Elephanta Caves – Mauyra Era

Ans: D

2. Which among the following Kavya of Sanskrit, deal with court intrigues & access to power of Chandragupta Maurya?

A. Mrichhakatika

B. Ritusamhara

C. Kumarasambhava

D. Mudrarakshahsa

Ans: D

3. On which of the following systems of Hindu Philosophy , Shankaracharya wrote commentary in 9th century AD?

A. Sankhya

B. Vaisheshika

C. Yoga

D. Uttarmimansa

Ans: D

4. The eighth-century tripartite power struggle was among which of the following?

A. Cholas, Rastrakutas and Yadavas,

B. Chalukyas, Pallavas and Pandyas

C. Cholas, Pandyas and Chalukyas

D. Chalukyas, Pallavas and Yadavas

Ans: B

5. Which among the following is not correct?

A. The capital of pandyas was Madurai

B. The capital of Cheras was Vanchi

C. Capital of the Videha Kingdom – Mithila

D. Capital of Gahadwal Dynasty – Kannauj

Ans: C

GK Quiz on Ancient Indian School of Art

6. Which king started the organization of Kumbh fair at Allahabad?

A. Harshavardhana

B. Dhruvasena Ii

C. Narshimhvarman

D. Akabar

Ans: A

7. Upnishads are books on :

A. Politics

B. Philosophy

C. Medicine

D. Social life

Ans: B

8. Who was the first Indian ruler who had territory outside India?

A. Ashoka

B. Chandragupta Maurya

C. Kanishka

D. Huvishka

Ans: C

9. Which of the following statement is wrong?

A. Sunga dynasty was founded by pushyamitra

B. Ashoka the great Mauryan king died in 332 BC

C. Ashoka invaded the kalinga in 261 BC

D. Chandragupta Maurya earned the title of the Liberator.

Ans: B

10. Who among the following was worshipped during Early Vedic Civilization?

A. Varuna

B. Indra

C. Surya

D. All the above

Ans: D

11. Where were the hymns of Rigveda composed?

A. Punjab

B. Gujarat

C. Rajasthan

D. Uttar Pradesh

Ans: A

12. Which among the following is a place in Larkana district of Sind province in Pakistan?

A. Alamgirpur

B. Harappa

C. Rangapur

D. Mohenjo-Daro

Ans: D

13. What led to the end of Indus Valley Civilization?

A. Invasion of Aryans

B. Recurrent Floods

C. Earthquakes

D. All the above

Ans: D

14. Who was the main male God worshipped by Indus people?

A. Lord Vishnu

B. Vishnu

C. Brahma

D. Indra

Ans: A

GK Quiz on Indian History
15. Which empire lasted the longest among the following?

A. The Palas

B. The Pratiharas

C. The Rashtrakutas

D. The Senas

Ans: C

16. Which of the following statement is wrong?

A. Dharmpala was the founder of Pala dynasty.

B. Vikramashila University was founded by Dharmpala ?

C. Bhoja was the founder of Pritihara Empire.

D. Krishna III was the last Rashtrakuta king.

Ans: A

17. Which of the following statement is/ are correct?

I. In the 326 BC Alexander invaded India.

II. Ambhi (king of TaxilA. welcomed Alexander and his men

III. Alexander died in 332 BC

Code:

A. All are correct

B. Only I, III

C. Only I, II

D. II, III

Ans: C

18. Who was the ruler of the kingdom between the rivers Jhelum and Chenab?

A. Alexander the Great

B. Darius III

C. King Porus

D. Chandragupta Maurya

Ans: C

19. Who was the last Hindu emperor of northern India?

A. Harsha

B. Pulakesin II

C. Rajyavardhana

D. Skandagupta

Ans: A

20. Which of the following statement is/are correct?

I. Pulakesn I was the first ruler of the Chalukya dynasty?

II. Harshavardhana attacked the Chalukya territory during 608-642 AD?

III. Vikramaditya I died in 608 A.D.

Code:

A. All are correct

B. Only I

C. Only II,III

D. Only I, III

Ans: B

More Related PDF Download

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download
English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download
History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download
EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To Download
SSC Notes Download > Click Here To Download

History & Culture of India Question Answer

1.In which century, the Rajatarangini of Kalhana was composed?
[A] 10th
[B] 11th
[C] 12th
[D] 13th

Answer: C [12th]
Notes:- The Rajatarangini ( “The River of Kings”) is a metrical historical chronicle of north-western Indian subcontinent, particularly the kings of Kashmir, written in Sanskrit by Kashmiri Brahman Kalhana in 12th century CE.
2.Sabarimala is located in which of the following states?
[A] Kerala
[B] Andhra Pradesh
[C] Tamil Nadu
[D] Odisha

Answer: A [Kerala]
Notes:- Sabarimala is a Hindu pilgrimage centre located at the Periyar Tiger Reserve in the Western Ghat mountain ranges of Pathanamthitta District, Perunad grama panchayat in Kerala.
3.Nipponzon Myohoji Buddhist temple or commonly called Peace Pagoda or Shanti Stupa was established by who among the following?
[A] Fuji Guru
[B] Ashoka
[C] King Devanampiyatissa
[D] Mahatma Gandhi

Answer: A [Fuji Guru]
Notes:-Fujii was greatly inspired by his meeting with Mahatma Gandhi in 1931 and decided to devote his life to promoting non-violence.
4.The Muslim festival ‘Barawafat’, where the word ‘barah’ stands for the twelve days of the Prophet’s sickness, refers to which among the following events of life of Prophet Mohammad?
[A] Birth of Prophet Mohammad
[B] Marriage of Prohet Mohammad
[C] Prophet Mohamad’s travel from Mecca to Medina
[D] Farewell Pilgrimage of Prophet Mohammad

Answer: A [Birth of Prophet Mohammad]
Notes:- ‘Barawafat’, where the word ‘barah’ stands for the twelve days of the Prophet’s sickness, refers to the birth of prophet Mohammad.
5.Which of the following is considered as nastika school of Hinduism?
[A] Sankhya
[B] Yoga
[C] Nyaya
[D] Lokayata

Answer: D [Lokayata]
Notes:- The orthodox (astika) schools of Hindu philosophy, recognize the authority of the Vedas. These include six systems namely, Sankhya, Yoga, Nyaya, Vaisheshika, Mimamsa and Vedanta. Other sramana (nastika) schools traditions, such as Lokayata, Carvaka, Ajivika, Buddhism and Jainism, did not regard the Vedas as authorities.
6.In which of the following Upnishads is the practice of pratyahara mentioned ?
[A] Chandogya Upanishad
[B] Brihadaranyaka Upanishad
[C] Shvetashvatara upanishad
[D] Brahmasutra upanishad

Answer: A [Chandogya Upanishad ]
Notes:- The practice of pratyahara (concentrating all of one’s senses on self) is mentioned in hymn 8.15 of Chandogya Upanishad (c. ~ 800-700 BCE).
7.Kandyan dance is a common dance form of which country?
[A] Bhutan
[B] India
[C] Sri Lanka
[D] Nepal

Answer: C [Sri Lanka]
Notes:- The Kandyan, or up-country (udarata natum), dance is regarded as the classical dance tradition of Sri Lanka. It encompasses various dance forms native to the area called Kandy of the central hills region in Sri Lanka. But today it has been widespread to other parts of the country.
8.Which of the following is responsible for fostering the development of dance, drama and music in India?
[A] National School of Drama
[B] Sahitya Akademi
[C] Lalit Kala Akademi
[D] Sangeet Natak Akademi

Answer: D [Sangeet Natak Akademi]
Notes:- The Sangeet Natak Akademi is the apex body of the performing arts in the country to preserve and promote the vast cultural heritage of India expressed in music, dance and drama. It was set up by the Indian education ministry on 31 May, 1952 and became functional the following year. It is located in New Delhi.
9.The folk dance “Bohag Bihu” is popular in which Indian state?
[A] Assam
[B] Bihar
[C] Odisha
[D] Jharkhand

Answer: A [Assam]
Notes:- Bohag Bihu or Rangali Bihu is a festival celebrated in the state of Assam and north eastern India. It marks the beginning of the Assamese New Year on April 13th, historically signifying the time of harvest. It comes up with feasting and singing festivities. Men and women perform traditional Bihu dance to mark the celebration of new year. The celebration of Bihu takes place over a span of 7 days.
10.Where is the National War Memorial of India located?
[A] New Delhi
[B] Andaman
[C] Rajkot
[D] Kochi

Answer: A [New Delhi]
Notes:- The National War Memorial is a monument built by the Government of India near the India Gate, New Delhi, to honour its Armed Forces. Names of martyrs during 1947–48, 1961 (Goa), 1962 (China), 1965, 1971, 1987 (Siachen), 1987-88 (Sri Lanka), 1999 (Kargil), and other operations such as Operation Rakshak, are inscribed on the memorial walls.

TOPIC RELATED PDF DOWNLOAD

Download pdf

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion, or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact me. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

TEGS:-raus ias mains compass 2022 pdf,raus ias mains compass 2022 polity,prelims compass 2022 history & culture of india,rau ias prelims compass 2022 science and technology pdf,rau’s compass 2022 environment,rau ias prelims compass 2022 geography,raus ias prelims compass 2022 economy,rau ias mains compass 2022 pdf international relations

Author: pdfdownload

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *