Rajasthan GK Notes In Hindi PDF Download

Rajasthan GK Notes In Hindi PDF Download

Rajasthan GK Notes In Hindi PDF Download

राजस्थान सामान्य ज्ञान !! Rajasthan GK Notes in Hindi PDF Free Download :- Today, we are sharing the GK PDF for you. This Rajasthan GK Notes In Hindi PDF Download (राजस्थान सामान्य ज्ञान) can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Rajasthan Question notes are very important for any Sarkari exam.

This General Knowledge PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this GK Question Answer PDF by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing Rajasthan GK Notes Pdf Download in Hindi/English: राजस्थान जीके पीडीएफ for free DOWNLOAD for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our GK Questions are very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.

Download GK Notes 

 

Some Important Rajasthan GK PDF

  1. राजस्थान में वोलस्टोनाइट कहां पाया जाता है।
    Ans:सिरोही व डूंगरपुर
  2.  राज्‍य की कुल स्‍थलीय सीमा की लम्‍बाई है
    Ans:5920 किमी
  3.  गोगुन्दा और कुम्भलगढ़ के मध्य का भाग कहलाता है?(Rpsc 2010)
    Ans:भोराठ का पठार
  4. राजस्थान में किसान आन्दोलन का जनक माना जाता है?
    Ans:विजय सिंह पथिक
  5. ऊंट श्रंगार का वर्णन किस गीत में किया जाता है।
    Ans:गोरबंद
  6. राजस्थान में डूंगरपुर और बांसवाडा को पृथक करने वाली नदी है?
    Ans:माही नदी
  7. राजस्थान का सबसे प्राचीन संगठित उद्योग हैं ?
    Ans:सूती वस्त्रउद्योग
  8.  Rajasthan की भौगोलिक स्थिति ?
    Ans:23°30 एवं 30°12 उत्तरी अक्षांस 69°30 एवं 78°17 पूर्वी देशान्तर के मध्य
  9. राजस्‍‍थान के कौनसे भाग में सर्वाधिक वर्षा होती है
    Ans:दक्षिणीपूर्वी
  10.  राजस्थान में संभागो और जिलो की संख्या ?
    Ans:7 संभाग और 33 जिले                                    
  11. राजस्‍थान की 1070 किमी लम्‍बी पाकिस्‍तान से लगीसिमा रेखा का नाम
    Ans:रेडक्लिफ रेखा
  12. राजस्‍थान के क्षेत्रफल का कितना भू-भाग रेगिस्‍तानी है
    Ans: लगभग दोतिहाई
  13. रॉक फास्फेट के राजस्थान में प्रमुख स्थान कौनसे हैं।
    Ans: झामर कोटड़ा (उदयपुर) व बिरमानियां (जैसलमेर)
  14. Rajasthan की लम्बाई कितनी है ?
    Ans: पूर्व से पश्चिम 869 किमी एवं उत्तर से दक्षिण 826 किमी




 

Download PDF

More Related PDF Download

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download
English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download
History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download
EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To Download
SSC Notes Download > Click Here To Download

 




Important Rajasthan GK Question Answer

1. राजस्थान राज्य की स्थापना कब हुई ?

  • 15 अगस्त 1947
  • 30 मार्च 1948
  • 30 मार्च 1949
  • 23 मार्च 1950

Answer : Option (3) 30 मार्च 19492. राजस्थान राज्य की स्थापना के समय राजस्थान राज्य में कुल कितने जिले थे ?

  • 26
  • 27
  • 30
  • 33

Answer : Option (1) 26

3. राजस्थान में वर्तमान में कुल कितने जिले हैं ?

  • 28
  • 30
  • 33
  • 36

Answer : Option (3) 33

4. क्षेत्रफल की दृष्टि से राजस्थान राज्य का सबसे बड़ा जिला कौन सा है ?

  • जयपुर
  • जैसलमेर
  • जोधपुर
  • बाड़मेर

Answer : Option (2) जैसलमेर ( 38401 वर्ग किलोमीटर )

5. राजस्थान राज्य में कुल कितने संभाग हैं ?

  • 5
  • 7
  • 8
  • 10

Answer : Option (2) 7

6. क्षेत्रफल की दृष्टि से राजस्थान का सबसे छोटा जिला कौन सा है ?

  • जैसलमेर
  • सिरोही
  • धौलपुर
  • जोधपुर

Answer : Option (3) धौलपुर ( 3034 वर्ग किलोमीटर )

7. राजस्थान राज्य का सर्वाधिक जनसंख्या घनत्व वाला जिला कौन सा है ?

  • जैसलमेर
  • जयपुर
  • धौलपुर
  • सिरोही

Answer : Option (2) जयपुर ( 595 व्यक्ति/वर्ग किलोमीटर )

Rajasthan GK Question Answer

8. राजस्थान राज्य का निम्नतम जनसंख्या घनत्व वाला जिला कौन सा है ?

  • सिरोही
  • बाड़मेर
  • जोधपुर
  • जैसलमेर

Answer : Option (4) जैसलमेर ( 17 व्यक्ति/वर्ग किमी. )

9. राजस्थान का राजकीय पक्षी क्या है ?

  • कोयल
  • मोर
  • गोडावण
  • तोता

Answer : Option (3) गोडावण

10. राजस्थान का राजकीय पशु क्या है ?

  • बाघ
  • हाथी
  • एक सिंह वाला गैंडा
  • चिंकारा

Answer : Option (4) चिंकारा

11. राजस्थान राज्य का राजकीय पुष्प क्या है ?

  • कमल
  • रोहिड़ा
  • गुलाब
  • पलाश

Answer : Option (2) रोहिड़ा

12. राजस्थान का राजकीय वृक्ष क्या है ?

  • खेजड़ी
  • पलाश
  • पीपल
  • साल

Answer : Option (1) खेजड़ी

13. राजस्थान राज्य की साक्षरता दर कितनी है ?

  • 64.11%
  • 65.11%
  • 66.11%
  • 67.11%

Answer : Option (3) 66.11%

GK Question Answer

14. राजस्थान की पुरुष साक्षरता दर कितनी है ?

  • 75.12%
  • 78.19%
  • 79.19%
  • 82.19%

Answer : Option (3) 79.19%

15. राजस्थान की महिला साक्षरता दर कितनी है ?

  • 52.12%
  • 53.4%
  • 54.12%
  • 55.4%

Answer : Option (1) 52.12%

16. राजस्थान राज्य का सर्वाधिक साक्षरता वाला जिला कौन सा है ?

  • जयपुर
  • जैसलमेर
  • जालौर
  • कोटा

Answer : Option (4) कोटा ( 77.48% )

17. राजस्थाान राज्य सबसे कम साक्षरता वाला जिला कौन सा है ?

  • कोटा
  • जालौर
  • धौलपुर
  • बाड़मेर

Answer : Option (2) जालौर ( 55.58% )

18. राजस्थान राज्य का लिंगानुपात कितना है ?

  • 928
  • 945
  • 969
  • 994

Answer : Option (1) 928

19. राजस्थान राज्य का सर्वाधिक लिंगानुपात वाला जिला कौन सा है ?

  • राजसमंद
  • प्रतापगढ़
  • डूंगरपुर
  • धौलपुर

Answer : Option (1) राजसमंद ( 994 )

20. राजस्थान राज्य का न्यूनतम लिंगानुपात वाला जिला कौन सा है ?

  • डूंगरपुर
  • जैसलमेर
  • धौलपुर
  • जोधपुर

Answer : Option (3) धौलपुर ( 846 )

Download PDF

S NO
PDF NAME
DOWNLOAD 
 1
 RAJASTHAN Act-1
 2
 RAJASTHAN ADHYAN BHAG-1
 3
 rajasthan polity n current-3
 4
 Rajasthani-Sahitya
 5
 RAJASTHAN History
 6
 ARTS IMAGE OF RAJASTHAN
 7
  DEVI DEVTA
 8
 UPDATE IMP Notes
 9
 Mewar Ka Itihas
 10
 HAND WRITTEN 2ND GRADE TEACHER NOTES
 11
RAJASTHAN WATER SOURCE
 12
 PATWARI (MAINS) One day Question Series -2016.pdf
 13
 PINTING ART handicraft
 14
 RAJASTHAN COMPLETE GK
 15
RAJASTHAN GEOGRAPHY
 16
RAJASTHAN LOK DEVI-DEVATA
 17
 Rajasthan ro itihaas
 18
 Rajasthan-Ka HISTORY
 19
 Rajisthan ka Hitihas 2016..
 20
Rajisthan ki Nadiya-1
 21
 Rajsathan Current
 22
 Rajsathan Current
 23
 Rajsathan Current.
 24
 RAS EXAM SPECIAL
 25
ras main international relation Notes
 26
राजस्थान के बारे में शोर्ट ट्रिक
 27
राजस्थान के विभिंन्न संस्थाओं के अध्यक्ष
 28
RAJASTHAN HISTORY -02
 29
 बीकानेर सत्ता से संबंधित
 30
 राज. कला एवम् संस्कृति
 31
 राज.एक परिचय
 32
 राज.की जलवायु
 33
 राज.की स्थलीय सीमा
 34
 राज.के प्रतीक चिह्न
 35
 राजस्थान कला ,संस्कृति
 36
 राजस्थान का इतिहास
 37
 राजस्थान के इतिहास की प्रमुख घटनाए-प्रारंभ से 14वी शताब्दी तक
 38
 राजस्थान के प्रमुख दुर्ग
 39
 राजस्थानी भाषा गिर्यसन

Other PDF Download

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/onlyupsc/
  2. Facebook Group : https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

Tags:-rajasthan gk notes in hindi pdf free download,rajasthan gk pdf in hindi 2022,rajasthan gk pdf in hindi 2021,rajasthan gk pdf download in hindi 2021,rajasthan gk notes pdf in english,rajasthan gk handwritten notes pdf,rajasthan geography notes pdf,rajasthan gk book

Author: pdfdownload.in

Leave a Reply

Your email address will not be published.