Physics Handwritten Notes PDF In Hindi

Physics Handwritten Notes PDF In Hindi

Physics Handwritten Notes PDF Download 

Physics (भौतिक विज्ञान) Handwritten Notes PDF:- Today, we are sharing Physics Handwritten Notes PDF Download | भौतिकी हस्तलिखित नोट्स for you. This ( भौतिक विज्ञान ) Physics Handwritten Notes in Hindi PDF can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. General science notes are very important for any Sarkari exam.

This General Science PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this science Question Answer PDF by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing General Science Notes PDF for free DOWNLOAD for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our ( भौतिक विज्ञान ) Physics HandWritten Notes PDF in Hindi is very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our Physics Handwritten Notes PDF In Hindi PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.

Download More General Science Notes PDF

General Science PDF in Hindi:  General Science PDF

 

 

One Liner Physics Question Answers

1- बल कौन सी राशि है

बल सदिशा राशि है

2- समय कौन सी राशि है

समय अदिशा राशि है

3- लंबाई का मात्रक है

मीटर लंबाई का मात्रक है

4- बल का मात्रक है

न्यूटन बल का मात्रक है

5- सौर सेल बनाए जाते है

सौर सेल सिलिकॉन के बनाए जाते है

6- गोबर गैस मुख्यत होता है

मिथेन गोबर गैस मुख्यत होता है

7- सबसे हल्का तत्व है

हीलियम सबसे हल्का तत्व है

8- पेन्सिल बनाने में प्रयोग होते है

पेन्सिल बनाने में ग्रेफार्ईट प्रयोग होते है

9- रक्त में पाई जाने वाली धातु है

लोहा रक्त में पाई जाने वाली धातु है

10- पक्षियों की हड्डी होती है

पक्षियों की हड्डी खोखली होती है

General science questions

1- बल्ब का अविष्कार किसने किया था

थामस अल्वा एडिसन बल्ब का अविष्कार किया

2- वायुयान का अविष्कार किसने किया था

राईट ब्रदर्स वायुयान का अविष्कार किया

3- सुहागा का रासायनिक नाम क्या है

सुहागा का रासायनिक नाम बोरेक्सा है

4- नीला थोथा रासायनिक नाम क्या है

नीला थोथा रासायनिक नाम नीला थोथा रासायनिक नाम क्या है है

5- विटामिन-c की कमी से कौन सा रोग होता है

स्कार्वi

6- विटामिन-a की कमी से कौन सा रोग होता है

रात toundi

7- आँख का कौन सा भाग दान किया जाता है

आँख का कार्निया दान किया जाता है

8- मछलियाँ में श्वसन क्रिया किसके द्वारा होती है

गिल्स से मछलियाँ में श्वसन क्रिया द्वारा होती है

9- e.c.g का प्रयोग किस रोग के इलाज के लिए किया जाता है

ह्रदय रोग के लिए e.c.g का प्रयोग किया जाता है

10- घोंसला बनाने वाला एकमात्र सर्प है

ऍनाकोन्डा घोंसला बनाने वाला एकमात्र सर्प है

भौतिक विज्ञान questions in hindi

1- विटामिन डी का सबसे सर्वोत्तम स्रोत है

सूर्य विटामिन डी का सबसे सर्वोत्तम स्रोत है

2-विटामिन सी का सबसे सर्वोत्तम स्रोत है

आंवला विटामिन सी का सबसे सर्वोत्तम स्रोत है

3- मलेरिया रोग किससे फैलता है

मच्छर से मलेरिया रोग फैलता है

4- हैजा रोग किससे फैलता है

घरेलु मक्खी हैजा रोग फैलता है

5- साधारण नमक का रासायनिक सूत्र क्या है

साधारण नमक का रासायनिक सूत्र Nacl है

6-चूना का रासायनिक सूत्र क्या है

चूना का रासायनिक सूत्र Cao है

7- सोनार प्रयोग लाया जाता है

नाविकों द्वारा सोनार प्रयोग लाया जाता है

8- राकेट का ऊपर जाना किस सिद्धांत पर आधारित है

राकेट का ऊपर जाना ऊर्जा संरक्षण सिद्धांत पर आधारित है

9- चाबी भरी घड़ी में कौन सी ऊर्जा होती है

चाबी भरी घड़ी में संचित ऊर्जा होती है

10- पैराफिन moum किसका उत्पाद है

पेट्रोलियम पैराफिन moum किसका उत्पाद है



More PDF Download

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download
English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download
History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download
EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To Download
SSC Notes Download > Click Here To Download

 




Physics Question Answer

1.लेंस की शक्ति का मात्रक होता है:-

[A] डायोप्टर
[B] कैंडिला
[C] मोल
[D] केल्विन

Correct Answer: A [डायोप्टर]
Notes:
लेंस की शक्ति डायोप्टर में मापी जाती है।
2.निम्नलिखित में कौन ऊष्मा का सबसे कम चालक है?

[A] चांदी
[B] तांबा
[C] सीसा
[D] पारा

Correct Answer: C [सीसा]
Notes:
चाँदी ऊष्मा का सबसे अच्छा चालक है जबकि सीसा ऊष्मा का सबसे कम चालक है। तांबा और ऐलुमिनियम अच्छे जबकि पारा बुरे चालक हैं।
3.काले वस्त्रों के मुकाबले श्वेत वस्त्र शीतल क्यों होते है?

[A] अपने पास पहुँचने वाल सारा प्रकाश अवशोषित कर लेते है
[B] उनके पास जो भी प्रकाश पहुँचता है, उसे वे परावर्तित कर देते है
[C] प्रकाश भेदन नही होने देते है
[D] सूर्य के प्रकाश को पूर्णतया शीतल कर देते है

Correct Answer: B [उनके पास जो भी प्रकाश पहुँचता है, उसे वे परावर्तित कर देते है]
5.कोई पिंड ऊष्मा का सबसे अधिक अवशोषण करता है, जब वह हो?

[A] काला और खुरदरा
[B] काला और मसृण
[C] सफ़ेद और खुरदरा
[D] सफ़ेद और मसृण

Correct Answer: A [काला और खुरदरा]

General Physics By Diwakar Gupta part 1

Subject: Physics

Author: Diwakar Gupta Coaching Classes
Medium : Hindi
Total PDF Pages: 16

Download Hand written Physics By Diwakar Gupta part 1 from below button

6.धातु की चायदानियों में लकड़ी के हैंडल क्यों लगे होते है?

[A] लकड़ी ऊष्मा की कुचालक होती है
[B] इससे बिजली का शॉक नही लगता
[C] इससे पात्र सुन्दर लगता है
[D] इसमें स्वच्छता होती है

Correct Answer: A [लकड़ी ऊष्मा की कुचालक होती है]
7.निम्नलिखित में से प्रकाश का रंग किससे संबंधित है?

[A] कोणांक
[B] आवृत्ति
[C] गुणवत्ता
[D] वेग

Correct Answer: B [आवृत्ति]
8.किसी पदार्थ का फोटोग्राफ लेने के लिए अपेक्षित उद्भासन काल किस पर निर्भर करता है?

[A] पदार्थ की चमक
[B] फोटोग्राफर के कौशल
[C] पदार्थ की निकटता
[D] पदार्थ के आकार

Correct Answer: A [पदार्थ की चमक]
9.एक साधारण सूक्ष्मदर्शी में अंतिम प्रतिबिम्ब होता है?

[A] वास्तविक, ह्रासित तथा प्रतिलोमित
[B] वास्तविक, आवर्धित तथा प्रतिलोमित
[C] आभासी, आवर्धित तथा उर्ध्वशीर्षी
[D] आभासी, ह्रासित तथा उर्ध्वशीर्षी

Correct Answer: C [आभासी, आवर्धित तथा उर्ध्वशीर्षी]
10.आकाश किस कारण से नीला होता है?

[A] सूर्य के प्रकाश का परावर्तन
[B] सूर्य के प्रकाश का अपवर्तन
[C] वायुमण्डल में सूर्य के प्रकाश के लघुत्तर तरंगदैर्ध्य का प्रकीर्णन
[D] वायुमण्डल में सूर्य के प्रकाश के दीर्घतर तरंगदैर्ध्य का प्रकीर्णन

Correct Answer: C [वायुमण्डल में सूर्य के प्रकाश के लघुत्तर तरंगदैर्ध्य का प्रकीर्णन]

Download Physics Handwritten Notes PDF in Hindi

General Physics By Diwakar Gupta part 2

Subject: Physics

Total PDF Pages: 20
Written By: Diwakar Gupta Coaching Classes
Medium : Hindi

Click below to Download Physics By Diwakar Gupta part 2

General Physics Handwritten Notes by Azad

Subject: Physics

Type : Handwritten Notes of Coaching Classes
Language : Hindi
Total Pages: 59

Prepared by : Azad Sir

Download PDF: Physics Notes by Azad Sir

Physics Handwritten Notes By Mohit Tazzes

Subject: Physics

Credit: Mohit Tazzes Sir
Type : Handwritten Coaching Classes Notes

Language : for Hindi Medium Students
Total Pages: 24

Download PDF from below link: Physics Handwritten notes By Mohit Tazzes




pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion, or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact me. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

 

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/onlyupsc/

Tags :-physics notes pdf in hindi,physics handwritten notes for competitive exams pdf in hindi,physics notes for competitive exams pdf in hindi,class 12 physics handwritten notes pdf in hindi,ssc physics handwritten notes pdf,physics handwritten notes for competitive exams pdf in english,careerwill physics notes pdf,physics handwritten notes in english pdf,Physics (भौतिक विज्ञान) Handwritten Notes PDF,( भौतिक विज्ञान ) Physics Handwritten Notes in Hindi PDF,Physics Handwritten Notes PDF Download

Author: pdfdownload.in

Leave a Reply

Your email address will not be published.