Objective Lucent Geography PDF IN HINDI

Objective Lucent Geography PDF IN HINDI

Geography Notes In Hindi

Objective Lucent Geography PDF IN HINDI:- Today, we are sharing the Geography PDF for you. This Geography In Hindi can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Geography In Hindi notes is very important for any Sarkari exam. This Geography PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this Geography Question Answer PDF by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing Geography Book PDF for free DOWNLOAD for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our GK Questions are very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.

Download GK Notes 

[PDF] COMPLETE MATHS NOTES IN HINDI AND ENGLISH

Important Hindi Notes For All Competitive Exams PDF

सम्पूर्ण रीजनिंग के शानदार बुक की PDF

Complete GK in Hindi PDF/ सम्पूर्ण जीके की शानदार पीडीऍफ़

General Science Complete PDF for SSC, UPSC, Railway Exams

Environment Notes in Hindi PDF for UPSC, SSC, Bank, Railway

महिलाओ के 50 कानूनी अधिकार जो आप सभी को पता होना चाहिए PDF

इंडियन पॉलिटी की सम्पूर्ण PDF

भारत के राज्य और केंद्र शासित प्रदेश की सम्पूर्ण जानकारी की PDF

Complete Indian Economy (भारतीय अर्थववस्था) in Hindi PDF



  1. Basic English Grammar Exercises
  2. 500+ Most Important GK One Liner Question and Answer in Hindi
  3. English Grammar basics PDF
  4. Mahatma Gandhi Handwritten Notes
  5. One word substitution in Hindi with Meaning and Definition
  6. 1000 Vocabulary Words with Meanings and Sentences PDF
  7. Idioms and Phrases PDF
  8. Current Affairs In Hindi PDF




GEOGRAPHY ONE LINER QUESTION ANSWERS

  1. निम्न में से कौन एक वलित पर्वत है ? हिमालय
  2. पठारी क्षेत्रों में विश्व की कितनी प्रतिशत जनसंख्या निवास करती है ? 9 %
  3. भूकम्प में धरातलीय तरंगें होती है ? L तरंगें
  4. नवीनतम पर्वतमाला है ? यूराल
  5. हिमालय की उत्पत्ति किस भूसन्नति से हुई है ? टेथिस
  6. विसुवियस ज्वालामुखी किस देश में स्थित है ? इटली
  7. माउण्ट एरेबस ज्वालामुखी निम्नलिखित में से किस महाद्वीप में स्थित है ? अण्टार्कटिका
  8. वायुमण्डल में सबसे अधिक ओजोन कहाँ पर केन्द्रित है ? स्ट्रेटोस्फीयर
  9. पृथ्वी की सतह से सबसे दूर वायुमण्डलीय परत किस नाम से विदित है ? आयन मण्डल
  10. दीर्घ रेडियो तरंगें पृथ्वी की किस सतह से परावर्तित होती है ? आयन मण्डल

Question Answer

1. संचार उपग्रह किस वायुमण्डलीय स्तर में स्थित होते हैं ?
(A) क्षोम मण्डल
(B) समतल मण्डल
(C) आयन मण्डल
(D) क्षोभ मण्डल

Answer: C

2. वायुमण्डल के किस भाग में जलवाष्प की कुल मात्रा का 90 % भाग विद्यमान रहता है ?
(A) क्षोम मण्डल
(B) समतल मण्डल
(C) क्षोभ मण्डल
(D) ओजोन मण्डल
Answer: C

3. सामान्य वायुदाब पाया जाता है ?
(A) रेगिस्तान पर
(B) पर्वतों पर
(C) सागरतल पर
(D) इनमें से कोई नहीं
Answer: C

4. वायुदाब में अचानक आने वाली कमी निम्न में से किसका सूचक होती है ?
(A) तूफानी मौसम
(B) स्वच्छ मौसम
(C) वर्षा मौसम
(D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

5. वायुमण्डल का कौन-सा भाग रसायन मण्डल का एक भाग है ?
(A) आयन मण्डल
(B) समतल मण्डल
(C) क्षोभ मण्डल
(D) ओजोन मण्डल
Answer: D

6. उच्च दाब क्षेत्र से भूमध्य सागर की और चलने वाली पवनें होती है ?
(A) व्यापारिक पवनें
(B) पछुआ हवाएँ
(C) समुद्री पवनें
(D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

7. हवाई जहाज प्रायः किसमें उड़ते हैं ?
(A) क्षोम मण्डल
(B) समतल मण्डल
(C) समताप मण्डल
(D) मध्य मण्डल
Answer: C

8. वायुमण्डल की सबसे निचली परत कहलाती है ?
(A) क्षोभ मण्डल
(B) समतल मण्डल
(C) आयन मण्डल
(D) मध्य मण्डल
Answer: A

9. चक्रवात की आकृति इनमें से किस प्रकार की होती है ?
(A) गोलाकार
(B) त्रिभुजाकार
(C) अण्डाकार
(D) इनमें से कोई नहीं
Answer: C

10. चक्रवात का शान्त क्षेत्र क्या कहलाता है ?
(A) चक्षु
(B) परिक्षेत्र
(C) केन्द्र
(D) गर्त
Answer: A

Topic name:- Objective Lucent Geography PDF IN HINDI




Download PDF

Current Affairs Daily Monthly And Yearly 2020 – 21 PDF’s

February 2021 DAILY CURRENT AFFAIRS PDF:-

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/onlyupsc/
  2. Facebook Group : https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

TAG- physical geography notes pdf, human geography notes upsc pdf, pmfias geography notes pdf free download, indian geography notes for upsc, geography ncert notes for upsc pdf, geography optional notes for upsc pdf, indian geography notes pdf in english, geography notes for upsc pdf free download

Author: Munesh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *