Number System Formulas And Tricks PDF

Number System Complete PDF In Hindi English

Number System Formula And Tricks PDF In Hindi 

Number System Questions Tricks And Formulas PDF:- Today, we are sharing the PDF For Math Tricks And Formula PDF for you. This Number System in Hindi can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Math Trick question notes are very important for any Sarkari exam. This Maths PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this Maths Tricks And Formula PDF competitive exams by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing Maths Tricks in hindi for free DOWNLOAD for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our Math Tricks And Formula PDF is very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.



One Liner Related Number System in hindi

  1. रेखा गणित शिक्षण की सबसे उपयुक्त विधि है।  –  आगमन विधि
  2. कौन सी विधि में छात्र अधिक सक्रिय रहते हैं एवं इसके द्वारा नवीन तथ्यों की खोज की जाती है।  – प्रयोगशाला विधि
  3. ” दशगीतिका” गणित ग्रंथ के लेखक हैं।  – आर्यभट्ट
  4. गणित विषय की पाठ्यपुस्तक किस विधि पर आधारित होकर लिखी जाती है।  –  संश्लेषण विधि
  5. विद्यालयों में गणित शिक्षा का मुख्य उद्देश्य है।  –  बच्चों की सोच का गणितीयकरण करना
  6. रेखा गणित को किसने व्यवस्थित रूप प्रदान किया। –  ब्रह्मगुप्त
  7. प्राथमिक कक्षाओं में गिनती सिखाने के लिए किसका प्रयोग उपयुक्त होता है।  – अबेकस
  8. प्राथमिक स्तर पर गणित शिक्षा का महत्व होता है।  –  व्यवहारिक
  9. स्कूली शिक्षा में गणित का मुख्य लक्ष्य होता है।  – बच्चों के विचार प्रक्रिया का गणितीय करण
  10. गणित शिक्षण का वास्तविक उद्देश्य ज्ञान प्राप्त करना नहीं वरन शक्ति प्रदान करना है किसने कहा।  – डटन






Math Question Answer

Ques 1: 1 / 1.2 + 1 / 2.3 + 1 / 3.4 + …. + 1 / n(n + 1) का मान है

1 / n(n + 1)
n / n + 1
2n / n + 1
2 / n(n + 1)
Ans :-  A          (1/1 – ½) + (½ – ⅓) + (⅓ – ¼) + …..+ (1/n – 1/n +1) = 1 – 1 / n + 1 = n / n + 1

Ques 2: निम्नलिखित संख्या में से कौन सी संख्या अपरिमेय संख्या है?

√25
√16
√36/49
√3
Ans :- D     √3

Ques 3: संख्या 3/ 5.5 की प्रकृति है

परिमेय
अपरिमेय
अनन्त
इनमें से कोई नहीं
Ans :-  C    अनन्त

Ques 4: निम्नलिखित संख्या में से पूर्णांक छाँटिए

√3
√5/7
16/25
√64/16
Ans :- D      √64 / 16 = √4 = 2

Ques 5: संख्या 0.45 का परिमेय संख्या में परिवर्तित मान है

9/20
√9/20
3/10
6/10
Ans :- B     √9/20

Ques 6: एक भिन्न का हर अंश से 5 अधिक है। यदि भिन्न के अंश में 7 जोड़ दिया जाए, तो भिन्न का मान 8/7 हो जाता है। मूल भिन्न है

9/14
8/15
4/5
9/13
Ans :- A

माना अंश = , ∴ हर = x + 5 तथा भिन्न = x / x + 5
प्रश्नानुसार x + 7 / x + 5 = 8 / 7 ⟹ 7x + 49 = 8x + 40 ⟹ 9
उपरोक्त से स्पष्ट है कि संख्या को 8 से भाग देने पर शेषफल 5 बचेगा।

Ques 7: 100 से 1000 के बीच 5 से विभाज्य सभी संख्याओं का योग है

98450
96480
99540
92210
Ans :- A      98450

Ques 8: जब किसी संख्या को 56 से भाग देते हैं, तो शेष 29 प्राप्त होता है। यदि इसी संख्या को 8 से भाग दे, तो शेष बचेगा

4
5
3
7
Ans :- A

5

Ques 9: यदि 12 + 22 + 32 + ⋯x2 = x(x + 1)(2x + 1) / 6 हो, तो 1‘2 + 32 + 52 + ⋯+ 192 बराबर है

1330
2100
2485
2500
Ans :- A

12 + 32 + 52 + ⋯ + 192
= (12 + 22 + 32 + 42 + …..+ 182 + 192) – (22 + 42 + ……+ 182)
= 19(19 + 1)(38 + 1) / 6 – 4 (12 + 22 + 32 + …..+ 92
= 19×20×39 / 6 – 4×9×10×19 / 6
= 2470 – 1140 = 1330

Ques 10: गुणनफल (2153)167 का इकाई का अंक क्या होगा?

3
7
1
9
Ans :- B

(2153)167 में इकाई का अंक
= 3167 में इकाई का अंक
= 34×41 + 3 में इकाई का अंक
= 3‘2 में इकाई का अंक
= ×27 में इकाई का अंक = 7

Ques 11: एक संख्या को x से भाग देने पर 8 शेष बचता है। जब इस संख्या के 1/3 को x से भाग दिया जाता है, तो 29 शेष बचता है। 1000 से अधिक ऐसी न्यूनतम संख्या है

1027
1075
1083
1035
Ans :- D

चारों में से केवल 1083 और 1035 ही 3 से भाज्य है, 1083 – 8 = 1075 और 1083/3 – 29= 332
परन्तु 1075 और 332 किसी भी एक संख्या से भाज्य नहीं हैं,
अब, 1035 – 8 = 1027
और 1035/3 – 29 = 316
यहाँ 1027 और 316 एक संख्या 79 से भाज्य है।
अतः वह संख्या 1035 और x = 79 है।

Ques 12: 11 से भाज्य संख्या है

179212
179221
169274
इनमें से कोई नहीं
Ans :- B

179212

Ques 13 : यदि 4 +3√5 / √5 = a + b√5 है, तो b का मान है

3/5
4/5
3√5/5
2/5
Ans :- B

4 + 3√5 / √5 = a + b√5
⟹4/√5⨯√5/√5 + 3 = a + b√5
⟹4/5 √5 + 3 = a + b√5
a = 3, b = 4/5

Ques 14: 0, 3, 4, 5 और 8 अंकों से बनने वाली 5 अंकों की बडी से बडी संख्या तथा छोटी संख्या का अन्तर क्या होगा?

54972
54922
59952
59942
Ans :- A

0, 3, 4, 5 और 8 अंकों से बनने वाली 5 अंको की बडी से बडी संख्या = 85340
0, 3, 4, 5 और 8 अंकों से बनने वाली 5 अंको की छोटी से छोटी संख्या = 30458
अतः अभीष्ट अन्तर = 85430 – 30450 = 54972

Ques 15: किसी दों अंकों की संख्या के अंकों का योग 10 है। यदि संख्या में से 18 घटा दिया जाता है, तो संख्या में इकाई तथा दहाई के अंक उलट जाते हैं, तो संख्या क्या है?

64
46
48
56
Ans :- A

माना संख्या = 10x + y
प्रश्नन से, x + y = 10 ….(i)
पुनः प्रश्न से,
10x + y – 18 = 10y + x
10x – x + y – 10y = 18
9x – 9y = 18
x – y = 2 …..(ii)
समी (i) और (ii) से जाडने पर,
2x = 12
x = 6
x का मान समी (i) में रखने पर,
x + y = 10
6 + y = 10
y = 10 – 6 = 4
अभीष्ट संख्या = 10x + y = 10 ⨯ 6 + 4 = 64

Ques 16: प्रथम 20 सम संख्याओं का योगफल क्या होगा?

420
400
110
200
Ans :-A

प्रथम 20 सम संख्याओं का योगफल = 20 ⨯ (20 +1) = 20⨯21 = 420
संक्षिप्त विधि प्रथम n सम संख्याओं का योगफल = n(n + 1)

Ques 17: 1 से 21 तक की सभी विषम संख्याओं का योगफल क्या होगा?

120
121
441
210
Ans :- B

1 से 21 तक सभी विषम संख्याओं का योग = (21 + 1 / 2)2
= (11)2 = 121
संक्षिप्त विधि 1 से n तक की सभी विषम संख्याओं का योग (n + 1 / 2)2

Topic name:-Number System ( संख्या पद्दति ) Questions Tricks And Formulas PDF




Number System Question PDF

Number System Solution PDF

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/onlyupsc/

TAG- maths tricks for fast multiplication, maths tricks for fast calculation in hindi, fast calculation tricks pdf, maths calculation shortcuts, maths tricks for competitive exams, magic maths tricks, math tricks with answer, maths tricks for kids

Author: pdfdownload

Leave a Reply

Your email address will not be published.