laxmikant polity notes pdf in hindi download

laxmikant polity notes pdf in hindi download

laxmikant polity notes pdf in Hindi download

M.Laxmikant Indian Polity Notes PDF Download in Hindi:- Today, we are sharing an M Laxmikant Indian Polity Book ( राजव्यवस्था ) PDF Free Download for you. This Laxmikant Polity Notes Pdf in Hindi and English can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Laxmikant Indian Polity Notes PDF is very important for any Sarkari exam.

This General Knowledge PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this [6th Edi] Laxmikant POLITY PDF Book Free Download by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing laxmikant polity notes pdf in hindi download PDF for free DOWNLOAD for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our Bharat Ki Rajvyavastha Notes m Laxmikanth in Hindi are very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our Laxmikant Polity Notes UPSC pdf Download PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.

Download GK Notes PDF

 

One Liner Indian Polity Question Answers

  1. किस अधिनियम द्वारा भारत में प्रांतों को स्वायत्तता प्रदान की गई थी- भारत सरकार अधिनियम, 1935
  2. शासन की एकात्मक पद्धति का लाभ हैं- दृढ़ राज्य
  3. जिस संविधान सभा द्वारा भारत के संविधान का अधिनियम किया गया, उसके सदस्य थे- विभिन्न प्रांतों की विधान सभाओं द्वारा निर्वाचित
  4. भारतीय संविधान में आपात उपबंध कहां से लिए गए हैं- भारत सरकार अधिनियम, 1935
  5. भारत का संविधान सभा का अध्यक्ष कौन था- डॉ. राजेन्द्र प्रसाद
  6. भारत की प्रस्तावना में किस प्रकार के न्याय की बात कही गई है- सामाजिक, आर्थिक, राजनैतिक न्याय की बात की गई है
  7. संविधान की प्रस्तावना में भारत को किस रूप में घोषित किया गया है- एक प्रभुसत्तासंपन्न, समाजवादी, पंथनिरपेक्ष, लोकतांत्रिक गणराज्य
  8. भारत पूर्ण संप्रभु लोकतांत्रिक गणतंत्र कब बना- 26 नवंबर, 1949
  9. संविधान की उद्देशिका का संशोधन कितनी बार किया गया था- एक बार
  10. भारतीय संविधान में ‘संघीय’ शब्द का प्रयोग कहां पर हुआ है- संविधान में कही नही

 

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download
English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download
History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download
EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To Download
SSC Notes Download > Click Here To Download

 




Indian Polity Questions And Answers

1. भारत के नियंत्रक एवं महालेखा परीक्षक द्वारा प्रस्तुत प्रतिवेदन के आधार पर कौन समिति कार्य करती है ? 

 

 

ANSWER= (A) लोक लेखा समिति

2. लोकसभाध्यक्ष किस समिति का पदेन अध्यक्ष होता है ? 

 

 

 

ANSWER= (B) नियम समिति

3. संसद की कितने प्रकार की समितियाँ होती है ? 

 

 

 

ANSWER= (C) उपयुक्त दोनों

4.संविधान के व्याख्याकार और संरक्षक कौन है ? 

 

 

 

ANSWER= (B) सर्वोच्च न्यायालय

5. उच्चतम न्यायालय के न्यायाधीशों की संख्या में वृद्धि करने की शक्ति किसके पास है ? 

 

 

 

ANSWER= (A) संसद

6. भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद में राज्य के नीति निर्देशक तत्वों का उल्लेख है ? 

 

 

 

ANSWER= (C) अनुच्छेद 36-51

7. राज्य के नीति निर्देशक तत्वों में निम्नलिखित में से किन-किन प्रकार के सिद्धांत अंतनिर्हित हैं ? 

 

 

 

ANSWER= (A) ये सभी

8. भारत के संपरीक्षा एवं लेखा प्रणालियों का प्रधान कौन होता है ? 

 

 

ANSWER= (C) भारत का नियंत्रक एवं महालेखा

laxmikant polity Question Answers 

9. निम्नलिखित में वह कौन-सा अधिकारी है जो भारत सरकार के वित्तीय लेन -देनों में लेखाकरण के लिए जिम्मेदार होता है ? 

 

 

 

ANSWER= (A) नियंत्रक एवं महालेखा परीक्षक

10.भारत का नियंत्रक एवं महालेखा परीक्षक अपना प्रतिवेदन देता है ? 

 

 

 

ANSWER= (D) राष्ट्रपति को 

11. निम्नलिखित में से किस समिति का सदस्य कोई मंत्री नहीं हो सकता है ?

ANSWER= (A) ये सभी

12.लाभ का पद परिभाषित हुआ है ?

ANSWER= (D) सर्वोच्च न्यायालय द्वारा

13. सर्वोच्च न्यायालय के प्रथम मुख्य न्यायाधीश कौन थे ?

ANSWER= (C) हीरालाल जे. कानिया

14. सर्वोच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश की नियुक्ति कौन करता है ?

ANSWER= (B) राष्ट्रपति

15. राष्ट्रपति सर्वोच्च न्यायालय के अन्य न्यायाधीशों की नियुक्ति में किससे परामर्श करते हैं ?

ANSWER= (A) सर्वोच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश से

polity Question Answers 

16.भारत के नियंत्रक एवं महालेखा परीक्षक का कार्यकाल है ?

ANSWER= (C) 6 वर्ष या 65 वर्ष की आयु तक जो भी पहले पूर्ण हो

17.नियंत्रक एवं महालेखा परीक्षक की नियुक्ति राष्ट्रपति के द्वारा की जाती है, अपने पद से उसे हटाया जाता है ?

ANSWER= (A) संसद के दोनों सदनों के संबोधन पर

18. भारत में नई संसदीय समिति प्रणाली की शुरुआत कब हुई ?

ANSWER= (B) 1991 ई. में

 

19. निम्नलिखित में कौन स्थायी समिति है ?

ANSWER= (D) ये सभी

20. विधेयकों पर प्रवर समितियों में सदस्यों की अधिकतम संख्या कितनी तक हो सकती है ?

ANSWER= (D) कोई निश्चित नहीं

DOWNLOAD GK TRICKS PDF




laxmikant polity notes pdf

DOWNLOAD PDF INDIAN POLITY

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion, or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact me. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/onlyupsc/

TAG-laxmikant polity notes pdf download,laxmikant polity handwritten notes pdf in hindi,laxmikant polity handwritten notes pdf in english,laxmikant polity chapter wise notes pdf in english,indian polity by laxmikant pdf google drive,m laxmikant pdf download free upsc material,laxmikant polity pdf download quora,indian polity notes pdf download

Author: pdfdownload.in

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *