Indian Polity Short Notes PDF in Hindi

Indian Polity Short Notes PDF in Hindi

Indian Polity One Liner

Indian Polity Short Notes PDF in Hindi:- Today, we are sharing an Indian Polity Book PDF for you. This Indian Polity Notes In Hindi PDF can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Indian Polity Notes PDF is very important for any Sarkari exam. This General Knowledge PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this Indian Polity Question Answer PDF by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing Polity Notes in Hindi PDF for free DOWNLOAD for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our Polity Questions are very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.

Download GK Notes 

General Knowledge PDF in Hindi:  GK PDF

Top 5000+ GK Questions PDF:  Click Here

  1. Current Affairs GK PDF Download In Hindi
  2. Indian Constitution in Hindi
  3. Indian Polity in Hindi PDF (भारतीय संविधान एवं राजव्यवस्था)
  4. GK PDF in Hindi- 2019
  5. General Science Questions For Competitive Exams Pdf
  6. GK Book Download Free PDF
  7. [*NEW 2019**] Important Indian Geography GK MCQ’S
  8. General Science Notes In Hindi PDF Free Download
  9. Basic English Grammar Exercises
  10. {**All Latest PDF 2019**} Maths Questions in Hindi with Full Solution
  11. General Science Important One Liner Question Answer In Hindi
  12. [*Vision IAS 2019**] Science and Technology Classroom Study Material

 

One Liner Related Indian Polity In Hindi PDF

  1. किस अधिनियम द्वारा भारत में प्रांतों को स्वायत्तता प्रदान की गई थी- भारत सरकार अधिनियम, 1935
  2. शासन की एकात्मक पद्धति का लाभ हैं- दृढ़ राज्य
  3. जिस संविधान सभा द्वारा भारत के संविधान का अधिनियम किया गया, उसके सदस्य थे- विभिन्न प्रांतों की विधान सभाओं द्वारा निर्वाचित
  4. भारतीय संविधान में आपात उपबंध कहां से लिए गए हैं- भारत सरकार अधिनियम, 1935
  5. भारत का संविधान सभा का अध्यक्ष कौन था- डॉ. राजेन्द्र प्रसाद
  6. भारत की प्रस्तावना में किस प्रकार के न्याय की बात कही गई है- सामाजिक, आर्थिक, राजनैतिक न्याय की बात की गई है
  7. संविधान की प्रस्तावना में भारत को किस रूप में घोषित किया गया है- एक प्रभुसत्तासंपन्न, समाजवादी, पंथनिरपेक्ष, लोकतांत्रिक गणराज्य
  8. भारत पूर्ण संप्रभु लोकतांत्रिक गणतंत्र कब बना- 26 नवंबर, 1949
  9. संविधान की उद्देशिका का संशोधन कितनी बार किया गया था- एक बार
  10. भारतीय संविधान में ‘संघीय’ शब्द का प्रयोग कहां पर हुआ है- संविधान में कही नही

 

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To Download SSC Notes Download > Click Here To Download

Download PDF-1 Click Here

ये भी देखे – सामन्य विज्ञानं के सर्वश्रेष्ठ नोट्स

  1. Lucent GK PDF
  2. Indian Polity in Hindi PDF (भारतीय संविधान एवं राजव्यवस्था)
  3. Mahatma Gandhi Handwritten Notes
  4. Important full forms of GK
  5. GK Short Tricks In Hindi PDF Free Download
  6. Important days of the Year
  7. Indian History notes In Hindi
  8. 200+ Most Important GK One Liner in Hindi




Polity Questions And Answers

1.15 वीं लोक सभा के अध्यक्ष कौन हैं ?

  • (A) मीरा कुमार
  • (B) चरणजीत सिंह अटवाल
  • (C) के. रहमान खान
  • (D) अरुण जेटली

Answer:(A)

2.भारत में वित्त आयोग के सदस्यों की नियुक्ति किसके द्वारा की जाती है ?

  • (A) भारत का मुख्य न्यायाधीश
  • (B) राष्ट्रपति
  • (C) प्रधानमंत्री
  • (D) लोक सभा

Answer:(B)

3.पुदुचेरी को भारतीय संघ में कब सम्मिलित किया गया ?

  • (A) 1970
  • (B) 1977
  • (C) 1960
  • (D) 1956

Answer:(D)

4.निम्नलिखित में से किस समिति का पदेन अध्यक्ष लोक सभा का अध्यक्ष होता है ?

  • (A) नियम समिति
  • (B) लोक लेखा समिति
  • (C) विशेषाधिकार समिति
  • (D) प्राक्कलन समिति

Answer:(A)

5.राज्य लोक सेवा आयोग के सदस्यों की नियुक्ति कौन करता है ?

  • (A) राज्यपाल
  • (B) राष्ट्रपति
  • (C) प्रधानमंत्री
  • (D) मुख्यमंत्री

Answer:(A)

6.राज्य सभा कब भंग होती है ?

  • (A) 4 साल बाद
  • (B) 6 साल बाद
  • (C) संकटकाल में
  • (D) कभी नहीं

Answer:(D)

7. भारत में मंत्रिपरिषद् सामूहिक रूप से किसके प्रति उत्तरदायी है ?

  • (A) लोक सभा
  • (B) संसद
  • (C) राष्ट्रपति
  • (D) राज्य सभा

Answer:(A)

8.भारतीय संविधान द्वारा मौलिक अधिकार दिए गए हैं ?

  • (A) भारत के वयस्क नागरिकों को
  • (B) समस्त देशवासियों को
  • (C) केन्द्रीय सरकार को
  • (D) राज्य सरकारों को

Answer:(B)

9. राज्य पुनर्गठन आयोग के अध्यक्ष कौन थे ?

  • (A) फजल अली
  • (B) सरदार पटेल
  • (C) गोविन्द बल्लभ पन्त
  • (D) इनमें से कोई नहीं

Answer:(A)bg_collapse]

10.15 वीं लोक सभा में अनुसूचित जाती के उम्मीदवारों के लिए कितने स्थान आरक्षित हैं ?

  • (A) 80
  • (B) 77
  • (C) 41
  • (D) 84

Answer:(D)




DOWNLOAD PDF

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion, or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact me. id-zooppr@gmail.com or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/onlyupsc/
  2. Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

TAG- polity handwritten notes in Hindi pdf, political science handwritten notes in Hindi pdf download, Indian polity questions and answers pdf download in Hindi, Indian constitution handwritten notes in Hindi pdf, the constitution of India in Hindi pdf for competitive exam, Indian polity one liner pdf in Hindi, Drishti polity book pdf in Hindi, Indian polity notes for SSC exam pdf

Author: Munesh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *