Indian Geography Notes PDF In Hindi For All Competition Exams

Indian Geography Notes PDF In Hindi For All Competition Exams

Indian Geography Notes PDF In Hindi

Indian Geography Important Notes For Competition Exams PDF in Hindi:- Today, we are sharing the India Geography Book for you. This Indian Geography Notes In Hindi can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Geography map class 9 is very important for any Sarkari exam. This Geography PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this geography question by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing Indian Geography Notes PDF for free DOWNLOAD for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our GK Questions are very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like GK, English, Hindi, Computer, Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.


One liner Geography PDF Related Posts

  1. भूगोल का जनक किसे कहा जाता है ? इरैटोस्थनीज
  2. भूगोल के लिए ज्योग्रैफिका शब्द का प्रयोग सर्वप्रथम किसने किया ? इरैटोस्थनीज
  3. मानव भूगोल का पिता निम्नलिखित में से किसको कहा जाता है ? कार्ल रिटर
  4. भूगोल को मानव पारिस्थितिकी के रूप में परिभाषित करने वाला विद्धान कौन है ? एच. एच. बैरोज
  5. भू-आकृति विज्ञान का जन्मदाता किसे माना जाता है ? पेशल
  6. भूगोल पृथ्वी को केन्द्र मानकर अध्ययन करने वाला विज्ञान है, ऐसा किसने कहा था ? वारेनियस
  7. सौरमण्डल के बारे में विश्व के समक्ष जानकारी प्रस्तुत करने का श्रेय किस विद्धान को है ? कॉपरनिकस
  8. सूर्य के चारों और घूमने वाले खगोलीय पिण्ड क्या कहलाते हैं ? ग्रह
  9. भूलोग भूतल का अध्ययन है ऐसा किसने कहा था ? काण्ट
  10. सौरमण्डल में कुल कितने ग्रह हैं ? 8
  11. किसी ग्रह के चारों ओर परिक्रमा करने वाले छोटे आकाशीय पिण्ड को क्या कहते हैं ? उपग्रह
  12. ग्रहों की गति का नियम प्रतिपादित किसने किया ? केप्लर
  13. नार्वे में अर्द्धरात्रि के समय सूर्य कब दिखाई देता है ? 21 जून
  14. सौरमण्डल की खोज किसने की ? कॉपरनिकस
  15. सौरमण्डल का जन्मदाता किसे कहा जाता है ? सूर्य
  16. एक ग्रह की अपने कक्ष में सूर्य से अधिकतम दूरी को क्या कहा जाता है ? अपसौर
  17. एक ग्रह की अपने कक्ष में सूर्य से न्यूनतम दूरी को क्या कहा जाता है ? उपसौर
  18. अन्तरिक्ष में कुल कितने तारामण्डल है ? 89
  19. पार्थिव ग्रहों की संख्या कितनी है ? 4
  20. ब्रह्यण्ड में विस्फोटी तारा कहलाती है ? अभिनव तारा




 




Geography Question Answer

1. निम्नलिखित में से कोन एक तारा है ?
(A) पृथ्वी
(B) शुक्र
(C) सूर्य
(D) चन्द्रमा

Answer: C

2. सूर्य प्रकाश धरती तक पहुँचने में कितने मिनट लेता है ?
(A) 3-8
(B) 8-3
(C) 7-4
(D) 9-3

Answer: B

3. सूर्य के सबसे दूर कौन-सा ग्रह है ?
(A) बुद्ध
(B) प्लूटो
(C) वरुण
(D) वृहस्पति

Answer: C

4. कौन-सा ग्रह सूर्य के सबसे निकट है ?
(A) बुद्ध
(B) प्लूटो
(C) वृहस्पति
(D) शुक्र

Answer: A

5. किस ग्रह में चन्द्रमा की तरह कलाएँ होती हैं ?
(A) मंगल
(B) शनि
(C) बुद्ध
(D) वृहस्पति

Answer: C

6. बुद्ध सूर्य का एक चक्कर लगाने में कितना समय लेता है ?
(A) 90 दिन
(B) 88 दिन
(C) 75 दिन
(D) 87 दिन

Answer: B

7. सौरमण्डल का अत्यधिक तीव्र ग्रह कौन है ?
(A) मंगल
(B) शनि
(C) शुक्र
(D) बुद्ध

Answer: D

8. निम्नलिखित में से किस ग्रह को पृथ्वी की बहन कहा जाता है ?
(A) शनि
(B) शुक्र
(C) चन्द्रमा
(D) मंगल

Answer: B

9. दो ग्रह जिनके उपग्रह नहीं है ?
(A) पृथ्वी और शनि
(B) शुक्र और बुद्ध
(C) वृहस्पति और बुद्ध
(D) मंगल और शनि

Answer: B

10. किस ग्रह को शाम का तारा कहा जाता है ?
(A) पृथ्वी
(B) शनि
(C) शुक्र
(D) चन्द्रमा

Answer: C

Topic name:- Geography Important Notes For Competition Exams PDF in Hindi




Download PDF

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/onlyupsc/
  2. Facebook Group : https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

TAG-indian geography short notes pdf in hindi,indian geography pdf in hindi,indian geography notes pdf in hindi springboard,indian geography notes for upsc pdf free download in hindi,indian geography handwritten notes pdf in hindi,indian geography in hindi,world geography in hindi pdf download,geography pdf download

Author: pdfdownload.in

Leave a Reply

Your email address will not be published.