Indian Geography Handwritten Notes in Hindi PDF

Indian Geography Handwritten Notes in Hindi PDF

Indian geography notes in Hindi

Indian Geography Handwritten Notes in Hindi PDF:- Today, we are sharing the India Geography Notes Book for you. This Indian Geography In Hindi can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. The geography map class is very important for any Sarkari exam. This Geography PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this geography question by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDF DOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdf download.in is an online educational website, where we are sharing Geography Book PDF for free DOWNLOAD for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our GK Questions are very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like GK, English, Hindi, Computer, Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.

Download GK NCERT Notes 

  1. Geography Notes Class 12 | Geography PDF
  2. 1000+ Biology Questions Answers In Hindi PDF Download
  3. Geography PDF Notes | Geography UPSC
  4. GK PDF in Hindi- 2019
  5. Geography Notes PDF | Geography Book
  6. 1000 Vocabulary Words with Meanings and Sentences PDF
  7. [*NEW 2019**] Important Indian Geography GK MCQ’S
  8. Geography In Hindi
  9. Basic English Grammar Exercises
  10. General Science In Hindi PDF
  11. {**All Latest PDF 2019**} Maths Questions in Hindi with Full Solution
  12. भौतिक भूगोल तथा विश्व भूगोल BOOK
  13. Idioms and Phrases PDF
  14. [*Vision IAS 2019**] Science and Technology Classroom Study Material

 




 

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To Download SSC Notes Download > Click Here To Download

 

  1. Basic English Grammar Exercises
  2. GK SHORT TRICKS IN HINDI PDF FREE DOWNLOAD
  3. English Grammar basics PDF
  4. Mahatma Gandhi Handwritten Notes
  5. 1857 की क्रांति के ऊपर बहुत ही बेहतरीन नोट्स
  6. 1000 Vocabulary Words with Meanings and Sentences PDF
  7. GS POINTER – राजव्यवस्था अतिरिक्तिकांक
  8. Current Affairs In Hindi PDF




Geography Question Answer

1.पृथ्वी ग्रह की संरचना में प्रावार के नीचे क्रोड निम्नलिखित में से किस एक से बना है ?
(A) लौह
(B) एलुमिनियम
(C) पोटैशियम
(D) क्रोमियम

Answer: A

2.पृथ्वी की तीन संकेन्द्री परतों में ऊपर से दूसरी परत का नाम क्या है ?
(A) निफे
(B) सीमा
(C) सियाल
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: B

3.कुल अक्षांशों की संख्या कितनी है ?
(A) 70
(B) 90
(C) 160
(D) 180

Answer: D

4.देशान्तरों की संख्या कितनी है ?
(A) 60
(B) 360
(C) 180
(D) 90

Answer: B

5.निम्नलिखित नगरों में से कौन-सा एक भूमध्य रेखा के सर्वाधिक निकट है ?
(A) सिंगापुर
(B) मनीला
(C) जकार्ता
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: A

6.निम्नलिखित में से किस देश से होकर कर्क रेखा नहीं गुजरती है ?
(A) जायरे
(B) चीन
(C) भारत
(D) ये सभी

Answer: A

7.अन्तर्राष्ट्रीय दिनांक रेखा कहाँ से होकर गुजरती है ?
(A) 180º
(B) 120º
(C) 270º
(D) 90º

Answer: A

8.ग्रीनविच किस देश में है ?
(A) यूं. के.
(B) हॉलैंड
(C) यू. एस. ए.
(D) भारत

Answer: A

9.एक देशान्तर को पार करने में दो स्थानों के स्थानीय समय के बीच क्या अन्तर होता है ?
(A) 7 मिनट
(B) 0 मिनट
(C) 4 मिनट
(D) 1 मिनट

Answer: C

10.अन्तर्राष्ट्रीय तिथि रेखा का निर्धारण किस वर्ष किया गया ?
(A) 1955
(B) 1896
(C) 1997
(D) 1884

Answer: D




Click here to download PDF

pdf download.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion, or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact me. id-zooppr@gmail.com or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/onlyupsc/
  2. Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

TAG- Indian geography notes in Hindi pdf free download, Indian geography handwritten notes in Hindi by raj Holkar, Indian geography handwritten notes in English pdf, India gk handwritten notes in Hindi, world geography notes in Hindi pdf free download, Rajasthan geography handwritten notes in Hindi pdf download, Indian geography notes for competitive exams pdf, Indian geography one liner pdf in Hindi

Author: Munesh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *