Indian Art and Culture PDF Free Download By Nitin Singhania

Indian Art and Culture PDF Free Download By Nitin Singhania

Indian Art and Culture PDF Free Download

(PDF) Nitin Singhania Art and Culture PDF 3rd Edition Free Download:- Today, we are sharing the Indian Art and Culture – Nitin Singhania 2nd(Recovered).pdf in Hindi for you. This Indian Art and Culture PDF Free Download can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Indian art and culture nitin singhania pdf book latest edition download are very important for any Sarkari exam.

This General Knowledge PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this Art And Culture Question Answer PDF by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing Indian Art and Culture PDF Free Download for free DOWNLOAD for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our GK Questions are very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our Art and Culture ( कला एंव संस्कृति ) Notes PDF PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.

Download GK Notes 

 

 Some Important GK Question

1. महाराष्ट्र के संगीत रंगमंच का प्रसिद्ध लोकरूप कौन-सा है?

(a) लावणी
(b) नौटंकी
(c) तमाशा
(d) गाथा
Ans:(a)

2. निम्नलिखित में से किस नृत्य शैली में कथा/भाव हमेशा महाभारत या रामायण से लिया जाता है?

(a) ओडिसी
(b) भरतनाट्यम
(c) कुचीपुड़ी
(d) मोहिनीअट्टम
Ans: (c)

3. कबीर हिन्दी की किस स्थानीय भाषा (Dialect) में लिखते थे?

(a) अवधी
(b) भोजपुरी
(c) बृजभाषा
(d) मैथिली
Ans:(a)

4. सितार और वीणा पर बजाए गए एक ही स्वर में किसमें अन्तर होता है?

(a) तारत्व
(b) गुणता
(c) तारत्व और गुणता दोनों में
(d) इन दोनों में से किसी में नहीं
Ans: (b)

5. एक ही स्थान पर लगने वाले दो “महा कुम्भ” मेलों के बीच कितना अंतराल होता है ?

(a) 6 वर्ष
(b) 10 वर्ष
(c) 12 वर्ष
(d) 15 वर्ष
Ans: (c)

6. निम्नोक्त में से कौन हिन्दुस्तानी शास्त्रीय वाक् संगीत में सुविख्यात है?

(a) शोभना नारायण
(b) एम. एस. सुब्बलक्ष्मी
(c) पं. जसराज
(d) एम. एस. गोपालकृष्णन
Ans: (b)


7. चंडीगढ़ का वास्तुविद् ले कोर्बुजिया किस देश का राष्ट्रिक था?
(a) 
नीदरलैंड्स
(b) पुर्तगाल
(c) यू. के.
(d) फ्रांस
Ans: (d)

Art And Culture Question :-

8. निम्नलिखित में प्रसिद्ध वायलिन वादक कौन है ?

(a) प्रोफेसर टी. एन. कृष्णन
(b) सोनल मानसिंह
(c) परवीन सुल्ताना
(d) अमृता शेरगिल
Ans:(a)

9.“पुष्कर मेले” का आयोजन कहाँ होता है?

(a) जोधपुर
(b) अजमेर
(c) जयपुर
(d) उदयपुर
Ans: (b)

10.यामिनी राय ने कला के किस क्षेत्र में नाम कमाया?

(a) मूर्तिकला
(b) संगीत
(c) चित्रकला
(d) नाट्यकला
Ans: (c)

11. निम्नलिखित में से कौन-भारतीय संगीत के “ठुमरी” रुप को लोकप्रिय बनाने के लिए नहीं जाना जाता?
(a) तानसेन
(b) अमीर खुसरो
(c) नवाब वाजिद अली शाह
(d) सिद्धेश्वरी देवी
Ans: (b)
12. निम्नोक्त में से किसे विश्व-कला संग्रहों का भण्डार कहा जाता है?
(a) भारत का राष्ट्रीय अभिलेखागार
(b) राष्ट्रीय संग्रहालय
(c) राष्ट्रीय आधुनिक कला दीर्घा
(d) सालारजंग संग्रहालय
Ans:(d)

13.सालारजंग संग्रहालय कहाँ स्थित है ?
(a) हैदराबाद
(b) जयपुर
(c) लखनऊ
(d) मुम्बई
Ans:(a)

14.स्वामीनारायण मंदिर, अक्षरधाम कहाँ स्थित है ?
(a) द्वारका, गुजरात
(b) पुरी, उड़ीसा
(c) मथुरा, उत्तर प्रदेश
(d) गाँधीनगर, गुजरात
Ans: (d)

15. निम्नलिखित कलाकारों और उनके कला रूपों का मेल मिलाइए : कलाकार कलारूप
(a) जतिन दास 1. सितार
(b) परवीन सुल्ताना 2. चित्रकारी
(c) प्रदोषदास गुप्ता 3. हिंदुस्तानी संगीत (कण्ठ संगीत) भारतीय क
(d) उस्ताद विलायत खाँ 4. मूर्तिकला
कूट : (a)(b) (c)(d)

(a)1234
(b)2341
(c)3421
(d)4132
Ans: (b)

 

GK Question Answer Notes

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download
English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download
History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download
EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To Download
SSC Notes Download > Click Here To Download

 




GK Questions With Answers Quiz

प्रश्न 1. प्रसिद्ध चित्रकार “विन्सेंट विलेम वैन गो” किस देश के थे?

  1. स्पेन
  2. नीदरलैंड्स
  3. इटली
  4. फ्रांस
उत्तर: नीदरलैंड्स

प्रश्न 2. राजा रवि वर्मा किस क्षेत्र के एक प्रसिद्ध व्यक्ति थे?

  1. चित्रकार
  2. संगीतकार
  3. गायक
  4. चिकित्सक
उत्तर: चित्रकार

प्रश्न 3. जापानी कला को कागज की तह को किस नाम से जाना जाता है?

  1. हाइकू
  2. इकेबाना
  3. ओरिगामी
  4. कराओके
उत्तर: ओरिगामी

प्रश्न 4. राजा हरिश्चंद्र फिल्म को ____ भारतीय फिल्म द्वारा निर्मित किया गया था?

  1. दादा साहेब फाल्के
  2. अशोक कुमार
  3. अर्देशिर ईरानी
  4. गुरुदात
उत्तर: दादा साहेब फाल्के

प्रश्न 5. यवनिका या पर्दा भारतीय रंगमंच पर इनमे से किसके द्वारा प्रस्तुत किया गया था?

  1. शक
  2. यूनानियों
  3. हंस
  4. फारसियों
उत्तर: यूनानियों

प्रश्न 6. इनमे से कौन एक प्रतिष्ठित अभिनेता होने के साथ-साथ ज्ञानपीठ पुरस्कार (भारत में सर्वोच्च साहित्यिक पुरस्कार) का प्राप्तकर्ता है?

  1. विजय तेंदुलकर
  2. कैफ़ी आज़मी
  3. जावेद अख्तर
  4. गिरीश कर्नाड
उत्तर: गिरीश कर्नाड

प्रश्न 7. भारतीय सांस्कृतिक संबंध परिषद की स्थापना किसके द्वारा की गई थी?

  1. सरदार वल्लभभाई पटेल
  2. राजगोपालाचारी
  3. मौलाना अबुल कलाम आज़ाद
  4. इंदिरा गांधी
उत्तर: मौलाना अबुल कलाम आज़ाद

प्रश्न 8. निम्नलिखित में से कौन एक चित्रकार नहीं है?

  1. तैयब मेहता
  2. रामकिंकर बैज
  3. सैयद हैदर रज़ा
  4. जैमिनी रॉय
उत्तर: रामकिंकर बैज

प्रश्न 9. मधुबनी ‘लोक चित्रों की एक शैली है, जो भारत के किस राज्य में सबसे अधिक प्रसिद्ध है?

  1. बिहार
  2. मध्य प्रदेश
  3. पश्चिम बंगाल
  4. राजस्थान
उत्तर: राजस्थान

प्रश्न 10. नंद लाल बोस, मंजीत बावा, तैयब मेहता ये सभी इनमे से क्या हैं?

  1. शास्त्रीय गायक
  2. अंग्रेजी कवि
  3. फोटोग्राफर
  4. चित्रकारों
उत्तर: चित्रकार




Download PDF

Click here to download:- Art And Culture Of India PDF

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/onlyupsc/

TAG-art and culture ncert 11 and 12 pdf in hindi,class 11 art and culture ncert pdf in hindi,vision ias art and culture notes pdf in hindi,art and culture ncert in hindi,art and culture in hindi,art and culture ncert class 12 pdf in hindi,indian culture in hindi,art and culture ncert class 12 pdf download

Author: pdfdownload.in

Leave a Reply

Your email address will not be published.