HPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English

HPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English

HPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English

Hello aspirants,

HPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English:- Today be are sharing HPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English. This HPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English for upcoming examination like NCERT, HPCS, BPCS, UGC NET, JRF, UPSC, SSC CGL, DRDO, RAS, GATE, ALL STATE PCS EXAM. Mains and optional subject Download Complete Sociology handwritten notes pdf in English for HPCS Examination you all can HPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English Download from the given link below. These all free and paid HPCS material which is provide here is extremely useful for HPCS prelims and mains exam. If you want to join us then you can connect through our telegram, where you will get free HPCS material and all updates related to HPCS daily.

HPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English We have also included some of the most important questions related to Complete Sociology Handwritten Notes PDF in Hindi pdf UPSC for your better preparation for all the government exams U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, Bed, LLB, RRB, Secretariat, Assistant Grade, Village Panchayat Officer, Stenographer, Auditor, Hindi Translator Exam, Deputy Jailor, Bank Exam, LIC, Lekhpal etc. . If you are preparing for your exams in the last few days then this HPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English Download is very important for you.

HPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English There are around 20-25 questions in each Government Exams related to GK Questions in Hindi and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of HPCS Complete Sociology handwritten notes pdf in English. The complete PDF of [2022*] Best Complete HPCS Sociology handwritten notes pdf in English is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button. Pdfdownload.in If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

Download GK Notes 

Most Important Sociology Question Answer

Q 1. According to Weber, which are stems from an individual’s emotional stage at a particular time?

(a) Affective action

(b) Reflective action

(c) Spring action

(d) Rational action

Ans. (a)

Q 2. With whose name will you associate the ‘Voluntaristic theory of Action’?

(a) Parsons

(b) Weber

(c) Tonnies

(d) Durkheim

Ans. (a)

Q 3. Sociology is the interpretive understanding of social action. This definition was brought by-

(a) Max Weber

(b) Karl Marx

(c) C. Levi Strauss

(d) Henry Maine

Ans. (a)

Q 4. Norms are:

(a) the conducts which incorporate value-judgments

(b) the standardized generalisations

(c) the conducts which are the guidelines of the expected behaviour

(d) not pattern setting limits or the behaviour of an individual

Ans. (d)

Q 5. Which of the following statements gives correct explanation of norms:

(a) norms are those standards of group behaviour which the members must follow

(b) norms are those standards which are obeyed to bring diffusion among the individuals

(c) norms are certain rules which are adopted to keep the individuals away from any kind of interaction

(d) norms act against the modes of behaviour of the individuals

Ans. (a)

Q 6. Norm is:

(a) actual behaviour

(b) a culturally shared definition of desirable behaviour

(c) behaviour desired by majority of the individuals

(d) standard of behaviour

Ans. (c)

Q 7. Social norms refer to:

(a) all types of behaviour

(b) the most frequently observed behaviour in a society

(c) right type of behaviour

(d) those standards or rules which specify appropriate and inappropriate behaviour

Ans. (b)

Q 8. Which among the following has influenced man’s faith and belief most?

(a) the habitats

(d) levels of culture achieved

(c) the expanding experience

(d) the in-born feeling

Ans. (d)

Q 9. Institutional belief system:

(a) cannot at all be changed

(b) can be changed easily

(c) can be changed rarely

(d) can be changed only when few powerful in the society like that

Ans. (c)

Q 10. Institutional belief system is one which is:

(a) adopted by only one institution

(b) adopted by few institution

(c) adopted by a particular Society

(d) discarded by all institution

Ans. (a)

Q 11. Belief system in every religious system:

(a) has some symbolic expressions

(b) has nothing to do with symbols

(c) adopts symbols when necessary

(d) discards symbols at will

Ans. (c)

Q 12. Which one of the following cannot be the cause of frustration in the belief system?

(a) untimely death of a relation

(b) heavy loss of property

(c) failure in meeting a group of friends

(d) more reward for less work

Ans. (d)

Q 13. In religious belief system which one of the following is not true about Muslim system:

(a) it believes in one supreme God

(b) it believes in the theory of held and heaven

(c) it believes in truth and falsehood

(d) it believes in transmigration of soul

Ans. (c)

Q 14. _____ is spontaneous, _____ is artificial.

(a) Fashion, culture

(b) Mores, custom

(c) Custom, fashion

(d) Culture, habit

Ans. (c)

Q 15. Which one of the following is not a characteristic of deviant behaviour?

(a) It disturbs social equilibrium

(b) It contravenes social norms

(c) It is a departure from usual mode of behaviour

(d) It is a departure from newly developed set of behaviour

Ans. (d)

More Related PDF Download

Maths Topicwise Free PDF >Click Here To Download
English Topicwise Free PDF >Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF >Click Here To Download
Reasoning Topicwise Free PDF >Click Here To Download
Indian Polity Free PDF >Click Here To Download
History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks >Click Here To Download
EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
SSC Notes Download > Click Here To Download

Most Important Sociology Question Answer

Q 16. Public opinion as a means of social control is-

(a) A weak sanction

(b) An uncertain sanction, since no one can be sure of its unified stand

(c) Useless since nobody is ready to follow it

(d) Has no relation with social control

Ans. (b)

Q 17. It is believed that conformity with the customs is-

(a) An automatic process

(b) An indifferently imposed process

(c) An artificial process in the sense that people follow customs to showoff

(d) With some conceivable amount of deviation.

Ans. (a)

Q 18. Customs are those sanctions-

(a) Which are relegated by a single authority

(b) Which are regulated by the eldest person in the group

(c) Which are simply accepted by the members of the society

(d) Which are regulated by law

Ans. (c)

Q 19. Which of the following cannot be called as the deviant individuals?

(a) Delinquent

(b) Saint

(c) Miser

(d) Hippie

Ans. (c)

Q 20. Which of the following statements is correct?

(a) Deviance is in contradiction to social norms

(b) Deviance is the negation of the social behaviour and decency

(c) Deviance means the performance of activities which are not approved by the society

(d) All of the above

Ans. (d)

Q 21. Deviant behaviour-

(a) Brings the disintegrating forces in equilibrium

(b) Disturbs the equilibrium in the social life of the people

(c) Acts in contradiction to deviance

(d) Means the behaviour which is shown by diligent individuals

Ans. (b)

Q 22. “The tendency on the part of one or more of the component factors to behave in such a way as to disturb the equilibrium of interactive process”, is the definition given by-

(a) W.G. Sumner

(b) Emile Durkheim

(c) R.K. Merton

(d) Talcott Parsons

Ans. (d)

Q 23. “A motivated tendency of an actor to behave in contravention of one or more institutionalised normative patterns” is a definition of-

(a) Deviant Behaviour

(b) Customary obedience

(c) Refusal-tendency

(d) None of the above

Ans. (a)

Q 24. Freud’s ‘Id’ can best be translated as____________.

(a) Reason

(b) Hostility

(c) Desire

(d) Social conscience

Ans. (c)

Q 25. According to Cooley, the concept of____________ refers to an individual perception of self as determined by the way one imagines one appears to others or as others perceive us______.

(a) Significant others

(b) Generalised others

(c) Looking-glass self

(d) None of the above

Ans. (c)

Q 26. Which among the following is true of socialization?

(a) It socializes the individuals

(b) It makes society above individual

(c) It brings individuals into the social

(d) All the above

Ans. (d)

Q 27. Whose name is associated with the process of Socialization?

(a) C.H. Cooley

(b) G.H. Mead

(c) Sigmund Freud

(d) All the above

Ans. (d)

Q 28. Which is true of socialization?

(a) It highlights values & manners within individuals.

(b) Socialisation includes both learning of new things and unlearning of maladaptive behaviours

(c) Socialization is both intentional and unintentional

(d) All the above

Ans. (d)

Q 29. Who among the following has brought the concept of ID, Ego and Superego?

(a) Sigmund Freud

(b) G.H. Mead

(c) C.H. Cooley

(d) Maclver

Ans. (a)

Q 30. The concept of T and ‘Me’ is attributed the name of-

(a) C.H. Cooley

(b) G.H. Mead

(c) Sigmund Freud

(d) Maclver

Ans. (b)

Topic Related Pdf Download

Download pdf

Download pdf

pdf download.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion, or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact me. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

TEGS:-sleepy classes sociology notes pdf download,sociology notes in english pdf,sociology handwritten notes in hindi,handwritten notes of sociology class 12,sociology notes upsc pdf,upendra sir sociology notes pdf in hindi,ugc net sociology notes pdf in english,sleepy classes notes pdf

Author: Deep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *