Geography In Hindi | Geography Notes PDF

Geography In Hindi | Geography Notes PDF

Geography Notes In Hindi

Geography In Hindi | Geography Notes PDF:- Today, we are sharing the Geography PDF for you. This Geography In Hindi can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Geography In Hindi notes is very important for any Sarkari exam. This Geography PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this Geography Question Answer PDF by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing Geography Book PDF for free DOWNLOAD for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our GK Questions are very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.

Download GK Notes 

[PDF] COMPLETE MATHS NOTES IN HINDI AND ENGLISH

Important Hindi Notes For All Competitive Exams PDF

सम्पूर्ण रीजनिंग के शानदार बुक की PDF

Complete GK in Hindi PDF/ सम्पूर्ण जीके की शानदार पीडीऍफ़

General Science Complete PDF for SSC, UPSC, Railway Exams

Environment Notes in Hindi PDF for UPSC, SSC, Bank, Railway

महिलाओ के 50 कानूनी अधिकार जो आप सभी को पता होना चाहिए PDF

इंडियन पॉलिटी की सम्पूर्ण PDF

भारत के राज्य और केंद्र शासित प्रदेश की सम्पूर्ण जानकारी की PDF

Complete Indian Economy (भारतीय अर्थववस्था) in Hindi PDF






 

  1. Basic English Grammar Exercises
  2. 500+ Most Important GK One Liner Question and Answer in Hindi
  3. English Grammar basics PDF
  4. Mahatma Gandhi Handwritten Notes
  5. One word substitution in Hindi with Meaning and Definition
  6. 1000 Vocabulary Words with Meanings and Sentences PDF
  7. Idioms and Phrases PDF
  8. Current Affairs In Hindi PDF




  • क्षेत्रफल की दृष्टि से भारत का विश्व में कौन-सा स्थान है— सातवाँ
  • भारत के किस स्थान को ‘सफेद पानी’ के कहते है— सियाचिन
  • जनसंख्या की दृष्टि से भारत का विश्व में कौन-सा स्थान है— दूसरा
  • भारत में शीत मरूस्थल— लद्दाख
  • कर्क रेखा भारत के जितने राज्यों से होकर जाती है उनकी संख्या— 8
  • भारत का कौन–सा भू–आकृतिक भाग प्राचीन है— प्रायद्वीपीय पठार
  • भूमध्य रेखा के निकट है— इंदिरा प्वाइंट
  • भारत के पूर्वी समुद्र तट को क्या कहते है— कोरोमंडल तट
  • इंदिरा प्वाइंट कहा  है— अंडमान–निकोबार द्वीप समूह में
  • भारत की देशांतर स्थिति— 68°7’ से 97°25’ तक
  • जिस राज्य की समुद्र तटरेखा सबसे छोटी है वह है— गोवा
  • भारत के उत्तर में कौन-कौन-से देश हैं— चीन, नेपाल, भूटान
  • भारत के पूर्व में कौन-सा देश है— बांग्लादेश
  • जिस राज्य की समुद्र तटरेखा सबसे लंबी है वह है— गुजरात
  • भारत के पश्चिम में कौन-सा देश है— पाकिस्तान
  • कोंकण तट कहाँ से यहाँ तक स्थित है— गोवा से दमन तक
  • लक्षद्वीप समूह के द्वीपों की उत्पत्ति कैसे हुई— प्रवाल द्वारा
  • भारत के दक्षिण पश्चिम में कौन-सा सागर है— अरब सागर
  • न्यू मूर द्वीप है— अंडमान सागर में
  • कौन सी दवीप भारत व श्रीलंका के बीच है रामेश्वरम्
  • लक्षद्वीप समूह के कुल द्वीपों की संख्या— 36
  • भारत का पूर्व से पश्चिम तक विस्तार कितना है— 2933 किमी
  • लक्षद्वीप समूह में कुल कितने द्वीपों पर मानव रहते है— 10
  • भारत के दक्षिण-पूर्व में कौन-सी खाड़ी है— बंगाल की खाड़ी
  • पूर्वांचल की पहाड़ियाँ भारत को किस देश से अलग करती हैं— म्यांमार से
  • भारत के मध्य से कौन-सी रेखा गुजरती है— कर्क रेखा
  • अंडमान-निकोबार द्वीप समूह कहाँ स्थित है— बंगाल की खाड़ी में
  • भारत की स्थल सीमा जिस देश से सबसे ज्यादा है वह है— बांग्लादेश के साथ
  • मन्नार की खाड़ी और पाक जलडमरूमध्य भारत को किस देश से अलग करते हैं— श्रीलंका से
  • भारत के दक्षिण में कौन-सा महासागर है— हिन्द महासागर
  • संपूर्ण भारत की अंक्षाशीय विस्तार कितना है— 8° 4’ से 37°6’ उत्तरी अक्षांश
  • भारत के उत्तर से दक्षिण तक विस्तार कितना है— 3214 किमी

Question Answer

1.भूगोल का जनक किसे कहा जाता है ?

  • (A) इरैटोस्थनीज
  • (B) हेरोडोटस
  • (C) हिप्पार्कस
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

2. भूगोल के लिए ज्योग्रैफिका शब्द का प्रयोग सर्वप्रथम किसने किया ?

  • (A) हेरोडोटस
  • (B) हिकैटियस
  • (C) हिप्पार्कस
  • (D) इरैटोस्थनीज
Answer: D

3. मानव भूगोल का पिता निम्नलिखित में से किसको कहा जाता है ?

  • (A) कार्ल रिटर
  • (B) जीन ब्रून्श
  • (C) हम्बोल्ट
  • (D) हिप्पार्कस
Answer: A

4. भूगोल को मानव पारिस्थितिकी के रूप में परिभाषित करने वाला विद्धान कौन है ?

  • (A) हेटनर
  • (B) जीन ब्रून्श
  • (C) एच. एच. बैरोज
  • (D) इरैटोस्थनीज
Answer: C

5. भू-आकृति विज्ञान का जन्मदाता किसे माना जाता है ?

  • (A) पेशल
  • (B) डेविस
  • (C) पेंक
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

6. भूगोल पृथ्वी को केन्द्र मानकर अध्ययन करने वाला विज्ञान है, ऐसा किसने कहा था ?

  • (A) वारेनियस
  • (B) टेलर
  • (C) काण्ट
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

7. सौरमण्डल के बारे में विश्व के समक्ष जानकारी प्रस्तुत करने का श्रेय किस विद्धान को है ?

  • (A) कॉपरनिकस
  • (B) केप्लर
  • (C) गैलीलियो
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

8. सूर्य के चारों और घूमने वाले खगोलीय पिण्ड क्या कहलाते हैं ?

  • (A) ग्रह
  • (B) उपग्रह
  • (C) पुच्छल तारा
  • (D) ये सभी
Answer: A

9. भूलोग भूतल का अध्ययन है ऐसा किसने कहा था ?

  • (A) वारेनियस
  • (B) टेलर
  • (C) काण्ट
  • (D) कार्ल रिटर
Answer: C

10. सौरमण्डल में कुल कितने ग्रह हैं ?

  • (A) 12
  • (B) 10
  • (C) 9
  • (D) 8
Answer: D

Topic name:- Geography In Hindi | Geography Notes




Download PDF

Current Affairs Daily Monthly And Yearly 2020 – 21 PDF’s

February 2021 DAILY CURRENT AFFAIRS PDF:-

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/onlyupsc/
  2. Facebook Group : https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

TAG- physical geography notes pdf, human geography notes upsc pdf, pmfias geography notes pdf free download, indian geography notes for upsc, geography ncert notes for upsc pdf, geography optional notes for upsc pdf, indian geography notes pdf in english, geography notes for upsc pdf free download

Author: pdfdownload

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *