Fighter Planes of India | Planes of India

Fighter Planes of India

Fighter Planes of India

Fighter Planes of India | Planes of India:- Today, we are sharing the GK PDF for you. This Fighter Planes of India can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. gk question answer hindi are very important for any Sarkari exam. This General Knowledge PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this gk question in hindi with answer PDF by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing gk questions quiz PDF for free DOWNLOAD for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our GK Questions are very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.

Download GK Notes 

General Knowledge PDF in Hindi:  GK PDF

Top 5000+ GK Questions PDF:  Click Here

  1. Current Affairs 2020 (January To April)
  2. NCERT Book Pdf In Hindi for all Classes 12,11,10,9,8,7,6
  3. 1000+ Biology Questions Answers In Hindi PDF Download
  4. 2500+ सामान्य ज्ञान अति महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तरी
  5. GK PDF in hindi- 2019
  6. MAHATMA GANDHI HANDWRITTEN NOTES
  7. 1000 Vocabulary Words with Meanings and Sentences PDF
  8. [*NEW 2019**] Important Indian Geography GK MCQ’S
  9. CURRENT AFFAIRS IN HINDI PDF
  10. Basic English Grammar Exercises
  11. General Science In Hindi PDF
  12. {**All Latest PDF 2019**} Maths Questions in Hindi with Full Solution
  13. General Science Important One Liner Question Answer In Hindi
  14. 1857 की क्रांति के ऊपर बहुत ही बेहतरीन नोट्स

 

 

One Liner Related Fighter Planes of India

  1. In which year Indian army was established?
    A.
     1895
    B. 1900
    C. 1905
    D. 1947
    Ans. A
  2.  Number of commands of Indian Army currently employed:
    A.
     8
    B. 5
    C. 6
    D. 7
    Ans. D
  3. Headquarter of Eastern Command of Indian Army:
    A.
     Dimapur
    B. Kolkata
    C. Guwahati
    D. Gangtok
    Ans. B
  4. Headquarter of Northern Command of Indian Army:
    A. Udhamapur
    B. Pathankot
    C. Srinagar
    D. Jammu
    Ans. A
  5. Headquarter of Western Command of Indian Army:
    A.
     Ambala
    B. Patiala
    C. Chandigarh
    D. Jaipur
    Ans. C
  6. Headquarter of Southern Command of Indian Army:
    A. 
    Chennai
    B. Mysore
    C. Mumbai
    D. Pune
    Ans. D
  7. Headquarter of South-Western Command of Indian Army:
    A. 
    Gwalior
    B. Bhopal
    C. Bikaner
    D. Jaipur
    Ans. D
  8. Headquarter of Training Command of Indian Army:
    A. 
    Hyderabad
    B. Shimla
    C. Mathura
    D. Agra
    Ans. B
  9. The smallest unit of Indian Army called:
    A.
     Battalion
    B. Company
    C. Platoon
    D. Section
    Ans. D
  10. Who is the present Chief of the Indian Army?
    A.
     Arup Raha
    B. R. K. Dhowan
    C. Dalbir Singh Suhag
    D. Bipin Rawat
    Ans. D




 

GK Question Answer Notes

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download
English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download
History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download
EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To Download
SSC Notes Download > Click Here To Download

Download PDF-1 Click Here

ये भी देखे – सामन्य विज्ञानं के सर्वश्रेष्ठ नोट्स

  1. Basic English Grammar Exercises
  2. 500+ Most Important GK One Liner Question and Answer in Hindi
  3. NCERT Book Pdf In Hindi for all Classes 12,11,10,9,8,7,6
  4. Mahatma Gandhi Handwritten Notes
  5. 500+ MOST IMPORTANT GK ONE LINER QUESTION AND ANSWER IN HINDI
  6. Geography Notes Class 12 | Geography PDF
  7. Idioms and Phrases PDF
  8. Current Affairs In Hindi PDF




Fighter Planes of India Question Answers

1. भारतीय एथलीट जो प्रतिष्ठित लॉरियस वर्ल्ड स्पोर्ट्स अवॉडर्स के लिए नामित किये गये है ?

  • (A) विनेश फोगाट
  • (B) नीरज चौपड़ा
  • (C) एमएस मैरी कॉम
  • (D) इनमें से कोई नहीं

Answer: A

2. भारत ने यूरेनियम के आयात के लिए हाल ही में निम्न में से किस देश से समझौता किया है ?

  • (A) डेनमार्क
  • (B) उज्बेकिस्तान
  • (C) इसराइल
  • (D) मलेसिया
Answer:B 

3. निम्न में से किस देश ने कृत्रिम उल्का पिंड की बारिश के लिए हाल ही में माइक्रो-सेटेलाइट का प्रक्षेपण किया है ?

  • (A) भारत
  • (B) यूरोपीय यूनियन
  • (C) जपान
  • (D) चीन
Answer: C

4. वनों की गुणवत्ता और वनवासियों की आजीविका विकसित के उद्देश्य से हाल ही में एक परियोजना शुरू की गयी है ?

  • (A) असम में
  • (B) त्रिपुरा में
  • (C) सिक्किम में
  • (D) मेघालय में
Answer: B

5. निम्न में से किस देश में उच्च मूल्य वर्ग के भारतीय नोट के उपयोग पर प्रतिबंध लगा दिया गया है ?

  • (A) नेपाल
  • (B) मालद्वीप
  • (C) श्रीलंका
  • (D) भूटान
Answer: A

6. मलेशिया के शाही परिवार ने निम्न में से किस देश के 16वें राजा के रूप में चुना है ?

  • (A) मोजाहिर मोहम्मद
  • (B) मोहम्मद नजीब
  • (C) मोहम्मद पंचम
  • (D) अब्दुल्ला सुल्तान
Answer: D

7. सरकार ने हाल ही में पद्य पुरस्कार 2019 की घोषणा की है, निम्न में से किन्हें इस वर्ष ‘पद्य विभूषण’ सम्मान दिया गया है ?

  • (A) बलवंत मोरेश्वर पुरंडारे
  • (B) अनिल कुमार मणिभाईनायक
  • (C) इस्माइल उमर गुएल और तीजनबाई
  • (D) इन सभी को
Answer: D

8. जलवायु परिवर्तन के खिलाफ प्रयास तेज करने के लिए हाल ही में पहली बार एक रैली निकाली गयी है ?

  • (A) बेल्जियम में
  • (B) इटली में
  • (C) जर्मनी में
  • (D) फ़्रांस में
Answer: A

9. निम्न में से किस राज्य में उस राज्य के गैर-निवासी वासियों के लिए ‘प्रवासी लाभांश पेंशन योजना’ की शुरुआत की गयी है ?

  • (A) उत्तर प्रदेश
  • (B) केरल
  • (C) मध्य प्रदेश
  • (D) कर्णाटक
Answer: B

10. पूरी तरह से स्वदेश निर्मित ट्रेन-18 का नाम रखा गया है ?

  • (A) नामिम गंगे
  • (B) इनोवेशन यान
  • (C) गंगा-यमुना एक्सप्रेस
  • (D) वंदे भारत एक्सप्रेस
  • Answer: D

Topic name:-Fighter Planes of India

Number of Pages:-13




Click here to download: Download PDF

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/onlyupsc/
  2. Facebook Group : https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

TAGS:-indian air force fighter planes 2020, indian air force fighter planes list, world best fighter planes for india, indian fighter aircraft names, indian fighter planes vs pakistani fighter planes, hal tejas indian jets, fastest fighter jet in india

Author: pdfdownload

Leave a Reply

Your email address will not be published.