English Grammar Notes on Article (A, An, The) PDF Download

English Grammar Notes on Article

English Notes on Articles

आज, हम आपके लिए English Grammar Notes लेकर आयें है । यह PDF Notes आगामी सरकारी परीक्षा जैसे SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO और कई अन्य परीक्षाओं की तयारी के लिए महत्वपूर्ण साबित हो सकती है।English Grammar किसी भी सरकारी परीक्षा के लिए बहुत महत्वपूर्ण है। यह PDF आपको यंहा फ्री में उपलब्ध कराई जा रही है जिसे आप निचे दिए गए DOWNLOAD बटन पर क्लिक करके DOWNLOAD कर सकते है साथ ही आप रिलेटेड नोट्स में जाकर इस PDF से सम्बन्धित कुछ और नई PDF भी DOWNLOAD कर सकते है | आप स्क्रीन पर आए हुए अलोव बटन पर क्लिक करके PDFDOWNLOAD.IN पर होने वाले सभी नए अपडेट के बारे में जान सकते है |

pdfdownload.in एक ऑनलाइन शैक्षिक वेबसाइट है, जहां हम UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC और कई अन्य परीक्षाओं के लिए मुफ्त DOWNLOAD के लिए PDF शेयर कर रहे हैं। हमारी Tenses in English Grammar PDFबहुत सरल और समझने में आसान है। हम बुनियादी विषयों जैसे गणित, भूगोल, इतिहास, राजनीति, आदि को भी कवर करते हैं। हम आगामी सरकारी परीक्षाओं के लिए पिछले वर्ष के प्रश्न पत्रों, करंट अफेयर्स, महत्वपूर्ण सूत्रों आदि सहित अध्ययन सामग्री भी साझा करते हैं। हमारी PDF आपको किसी भी SARKARI EXAM की तयारी करने में मदद करेगी।




One Liner English Grammar Rules PDF Download

1.    ____________ is the synonym of “contemplate”.
       
         A. Circle       B. Pattern      C. Think about     D. Model

Ans : C. Think about

2.  The antonym of “reveal” is __________.

        A. Hide       B. Tell       C. Disclose       D. Show

Ans :  A. Hide 

3.    Identify the meaning of the idiom – “To beat around the bush.”\

           A. Not speaking directly about the issue
           B. Searching for a lost object
           C. Speaking correctly
           D. Not taking a decision

Ans :  A. Not speaking directly about the issue

4. The sentence given below contains one or more mistakes. Identify the correct sentence.
       “Learning the French is not easy.”

            A. Learning French is not easy.
            B. Learning of the French is not easy.
            C. French learning is not easy.
            D. It is not easy learning the French.

Ans : A. Learning French is not easy.

5.  Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
         Tommy _____ (leave) the place only when Rohit came back.

        A. will leave     B. left      C. leaves        D. leave

Ans : Left 

6.  ____________ is the synonym of “Assignment”.

      A. Task      B. Leave      C. Quit      D. Resign

Ans : A. Task

7.  The antonym of “conflict” is __________.
         
          A. War       B. Competition      C. Peace     D. Collision

Ans :  C. Peace

8.   Identify the meaning of the idiom – “Cry over spilt milk.”

             A. Worrying about losses that may occur
             B. Crying that somebody has hurt with harsh words
             C. Pleading and asking excuse for a wrong action
             D. Complaining about a loss from the past

Ans :  D. Complaining about a loss from the past

9.   The sentence given below contains one or more mistakes. Identify the correct sentence.
            “I brought a costly watch for sister.”

               A. I brought a costly watch for my watch.
               B. I bought a costly watch for my sister.
               C. I had brought a costly watch for my sister.
               D. I had got a costly watch for sister.

Ans : B. I bought a costly watch for my sister.

10. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
              The police ________ (know) who the culprit was.

                 A. know          B. knows        C. has known     D. knew

Ans : D. knew

 

 

GK Question Answer Notes

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download
English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download
History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download
EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To Download
SSC Notes Download > Click Here To Download

 

  1. Basic English Grammar Exercises
  2. 500+ Most Important GK One Liner Question and Answer in Hindi
  3. English Grammar basics PDF
  4. Mahatma Gandhi Handwritten Notes
  5. One word substitution in Hindi with Meaning and Definition
  6. 1000 Vocabulary Words with Meanings and Sentences PDF
  7. Idioms and Phrases PDF
  8. Current Affairs In Hindi PDF




English Grammar Questions

1)The Chairman is ill and we’ll have to ……. the meeting for a few days.

a) put on

b) put of

c) put away

d) put off

Answer:(D) put off/bg_collapse]


2) The cat and the dog have a ……. enemy in the rat.

a)same

b) common

c) mutual

d) similar

Answer:(b)common


3) He told me that he …….. watching the movie.

a) is finished

b) was finished

c) had finished

d) not finished

Answer:(c) had finished/bg_collapse]

4) He is very good …….. making stories.

a) in

b) about

c) at

d) for

View Answer
Answer:(c) at

5) I do my work …….. carefully to make mistakes.

a) so

b) very

c) too

d) more

View Answer
Answer:(c)too

Directions ( Q. Nos. 6-10 ) :In questions choose the word opposite in meaning to the given word :

6) Plausible

a) inplausible

b) unplausible

c) implausible

d) displausible

View Answer
Answer:(c)implausible

7) Frailty

a) energy

b) intensity

c) vehemence

d) strength

View Answer
Answer:(d) strength

8) Genial

a) stupid

b) stingy

c) boorish

d) unkind

View Answer
Answer:(c)boorish

9) Prevent

a) protect

b) block

c) hinder

d) induce

View Answer
Answer:(d)induce

10) Demolish

a) shift

b) build

c) repeat

d) hide

Answer:(b)build

Topic name:-English Grammar Notes on Articles

Number Of Pages: – 146




  Click here to download:  Download PDF

pdfdownload.in डेली बेसेस पर आपके लिए नई नई PDF लेकर आएंगे जो की सभी तरीके से अपडेट करके वेबसाइट पर अपलोड किया जायेगा जिससे आपको अपनी आने वाली सभी प्रतियोगिता परीक्षाओ की तयारी करने के लिए अति- महत्वपूर्ण साबित होगी |

उपरोक्त PDF केवल PDFdownload.in द्वारा आपको प्रदान की गई है, हम PDF के निर्माता नहीं हैं, यदि आप पीडीएफ को पसंद करते हैं या यदि आपको किसी भी प्रकार का संदेह, सुझाव या प्रश्न उसी के बारे में है, तो हमें अपने मेल पर संपर्क करने में संकोच न करें। id- [email protected] या आप नीचे दिए गए कमेंट बॉक्स में सुझाव भेज सकते है |

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/onlyupsc/
  2. Facebook Group : https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

TAGS:-English Grammar Notes on Articles, English grammar pdf, English grammar pdf free download, Notes on Articles, oxford english grammar pdf, english grammar pdf in gujarati, english grammar pdf in marathi, english grammar 101 pdf, english grammar full version pdf, english grammar tenses pdf

Author: pdfdownload

Leave a Reply

Your email address will not be published.