Complete Polity and Economics Notes And PDF For All Competition Exams

Complete Polity and Economics Notes And PDF For All Competition Exams

Political Science Notes PDF 

Complete Polity and Economics Notes And PDF For All Competition Exams:- Today, we are sharing an Indian Polity Book PDF for you. This Indian Polity Notes In Hindi PDF can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Indian Polity Notes PDF is very important for any Sarkari exam. This General Knowledge PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this Indian Polity Question Answer PDF by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing Polity Notes in Hindi PDF for free DOWNLOAD for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our Polity Questions are very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.

Download General Science Notes PDF

Click Here:- Complete General Science Notes And PDF For All Competition Exams In Hindi English

Download Environment Notes PDF

Click Here:- Complete Environment Notes And PDF For All Competition Exams In Hindi English

Download English Notes PDF

Click Here:- Complete English Notes And PDF For All Competition Exams

Download Computer Notes PDF

Click Here:- Complete Computer Notes And PDF For All Competition Exams In Hindi English

Download GK Notes PDF

Click Here:- COMPLETE GK BOOKS AND PDF FOR ALL COMPETITION EXAMS IN HINDI ENGLISH

Download Geography Notes PDF

Click Here:- [PDF] Complete Geography Notes And PDF For All Competition Exams In Hindi English

Download History Notes PDF

Click Here:- [PDF]Complete History Notes And PDF For All Competition Exams

Download Maths Notes PDF

Click Here:- [PDF]Complete Maths Notes And PDF For All Competition Exams

Download Reasoning Notes PDF

Click Here:- Complete Reasoning Notes And PDF For All Competition Exams



TOPIC

  • INDIAN POLITY NOTES PDF
  • POLITICAL SCIENCE HANDWRITTEN NOTES PDF
  • ECONOMICS NOTES PDF
  • POLITY ONE LINER QUESTION ANSWER 
  • POLITY OBJECTIVE QUESTIONS
  • SAMVIDHAN NOTES

One Liner Related Indian Polity In Hindi PDF

  1. Question – Which Constitution Amendment Act made the Directive Principles of State Policy more effective than Fundamental Rights? Answer – 42nd Constitution Amendment Act (1976)
  2. Question – Which President of India got elected after obtaining his fixed quota as a result of counting of votes of ‘Second Preference’? Answer – V.V. Giri
  3. Question – Under which Article of the Constitution is there a financial emergency? Answer – Article 360
  4. Question – Which citizenship does the Indian Constitution provide? Answer: Single citizenship
  5. Question – At which place was the first Panchayati Raj system inaugurated by Pt. Jawaharlal Nehru on 2 October 1959? Answer – Nagaur (Rajasthan)
  6. Question – What is the quorum of Lok Sabha for the total number of members? Answer – 1/10
  7. Question – Who approves and revises the Five Year Plan? Answer: National Development Council
  8. Question – Who appoints ministers at the state level? Answer – Governor
  9. Question – Who has the right to form a new state or change the border? Answer: To Parliament
  10. Question – By whom is the Lok Sabha dissolved in India? Answer – by the President in consultation with the Prime Minister
  11. Question – In the Indian constitution, the executive power of the Union is enshrined in Answer – President
  12. Question – When was Rajya Sabha first formed? Answer: 3 April 1952
  13. Question – If a member of Parliament is absent in the House without prior permission of his Speaker, then his / her position is declared vacant? Answer – 60 days
  14. Question – Who chooses the Speaker of Lok Sabha? Answer: Members of Lok Sabha
  15. Question – Do Union Territories also send their representatives in Rajya Sabha? Answer – Yes, send.
  16. Question – Who is the constitutional head of the Central Government? Answer – President
  17. Question – Who is directed the election-related controversy? Answer – To Supreme Court
  18. Question – Which Constitution Amendment Act was abolished by the Privileges and privileges of the country kings? Answer – By 26th Amendment Act



Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To Download SSC Notes Download > Click Here To Download




Political Science Notes PDF

GS Pointer – राजव्यवस्था अतिरिक्तिकांक

Indian Polity Questions Answers

Indian Polity in Hindi PDF (भारतीय संविधान एवं राजव्यवस्था)

Last 15 Years Questions of Indian Polity Asked in SSC CGL

Indian polity notes in Hindi

Indian Constitution Hindi PDF {भारतीय संविधान के अनुच्छेद एवं अनुसूचियाँ}

Indian Polity In Hindi PDF | Social Study Notes

Indian Constitution in Hindi

भारतीय राजव्यवस्था के महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर Indian Polity GK Question

Indian Polity Handwritten Notes in Hindi PDF

Indian Constitution PDF Download In Hindi

Indian Polity In Hindi PDF

Most Important Government Schemes 2014 to 2019

Indian Polity PDF Download

Economics Important Question

Indian constitution book in English

Indian Polity notes PDF book in Hindi Download

Indian Constitution Most Important Questions In Hindi

Parts of Indian constitution in Hindi

Indian Polity Notes In PDF (भारतीय राजव्यवस्ता के सम्पूर्ण नोट्स)

Indian Polity Notes PDF in Hindi

Objective questions on Indian constitution PDF Download

Indian Polity Complete Notes In Hindi PDF

Shubhra Ranjan Political Science PSIR optional notes

Indian Polity Questions in Hindi Download PDF

Indian Polity Notes in Hindi PDF Download

OP Gauba Political Theory PDF Book Download

SAMVIDHAN MOOL VIDHI NOTES PDF

GK Economy Handwritten one-liner Question Answer PDF

Polity Questions And Answers

1. Who presides over the joint sitting of Parliament?
(A) Prime Minister
(B) President
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Chief Minister

Answer:(C)

2. When were the fundamental duties included in the Indian Constitution?
(A) 1971
(B) 1977
(C) 1976
(D) 1985

Answer:(C)

3. Which section gives reservation of seats for Scheduled Castes in Parliament and State Legislatures?
(A) Section 23
(B) Section 17
(C) Section 29/2
(D) Section 330 and 332

Answer:(D)

4. What percentage of seats are reserved for women in the Panchayati Raj system?
(A) 50%
(B) 47%
(C) 33%
(D) 37%

Answer:(C)

5. In India, the cabinet is collectively accountable?
(A) Parliament
(B) Lok Sabha
(C) Public
(D) President

Answer:(B)

6. What does a secular nation mean?
(A) Anti-religious nation
(B) Religious nations
(C) Unreligious nation
(D) Religious nation

Answer:(B)

7. In modern times, the only means of law is?
(A) custom
(B) Legislature
(C) Religion
(D) Governance

Answer:(D)

8. Which is not a political right?
(A) Right to attain public office
(B) Right to vote
(C) Right to education
(D) Right to participate in elections

Answer:(C)

9. To whom will the President present his resignation in India?
(A) Vice President
(B) Prime Minister
(C) Chief Justice of India
(D) Speaker of Lok Sabha

Answer:(A)

10. Which Schedule of the Constitution has 22 regional languages included?
(A) First
(B) Fifth
(C) Eighth
(D) VII

Answer:(C)




MORE PDF:-

रीजनिंग के भोत ही शानदार नोट्स की PDF

रेलवे की परीक्षा के लिए MATHS के शानदार नोट्स की PDF

जनरल साइंस के बहोत अच्छे नोट्स की PDF

जियोग्राफी के नोट्स की बहोत अच्छी PDF

इंग्लिश के बहोत आसान समझ में आने वाले नोट्स की PDF

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion, or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact me. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page: https://www.facebook.com/onlyupsc/
  2. Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/395366674215955/

TAG- polity handwritten notes in Hindi pdf, political science handwritten notes in Hindi pdf download, Indian polity questions and answers pdf download in Hindi, Indian constitution handwritten notes in Hindi pdf, the constitution of India in Hindi pdf for competitive exam, Indian polity one liner pdf in Hindi, Drishti polity book pdf in Hindi, Indian polity notes for SSC exam pdf

Author: Munesh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *