Coding Decoding Questions & Answers PDF Download

Coding Decoding Questions & Answers PDF Download

Coding Decoding Questions & Answers PDF

Coding Decoding Questions & Answers (Download PDF):- Today, we are sharing Coding and Decoding Aptitude Questions with Answers PDF for you. This Coding Decoding Reasoning Questions PDF can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Reasoning Book PDF Notes in Hindi and English are very important for any Sarkari exam. This Reasoning Book PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this GK Question Answer PDF by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing coding decoding questions pdf PDF for free DOWNLOAD for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our Reasoning Questions PDF in English Free Download are very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our reasoning questions pdf with answers will help you prepare for any SARKARI EXAM.

Reasoning Notes PDF Download






Reasoning Questions and Answers

Q1. Look at this series: 12, 11, 13, 12, 14, 13, … What number should come next?
A. 10
B. 16
C. 13
D. 15
Answer: Option D. This is an alternating number of subtraction series. First, 1 is subtracted, then 2 is added.

Q2. Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, … What number should come next?
A. 22
B. 26
C. 23
D. 20
Answer: Option A. This is an alternating number of subtraction series. First, 2 is subtracted, then 4, then 2, and so on.

Q3. Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?
A. 7
B. 12
C. 10
D. 13
Answer: Option C. Its an alternating addition and subtraction series. 3 is added in the first pattern, and then 2 is subtracted.

Q4. Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), … What number should come next?
A. (1/3)
B. (1/8)
C. (2/8)
D. (1/16)
Answer: Option B. It’s a division series. Every number is half of the previous number. The number is divided by 2 successively to get the next result. 4/2 = 2. 2/2 = 1. 1/2 = ½. (1/2)/2 = ¼. (1/4)/2 = 1/8 and so on.

Q5. Look at this series: 80, 10, 70, 15, 60, … What number should come next?
A. 20
B. 25
C. 30
D. 50
Answer: Option A. This is an alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 10 is subtracted from each number to arrive at the next. In the second, 5 is added to each number to arrive at the next.

Logical Reasoning Questions on Verbal Classification

Q6. Which word does NOT belong with the others?
A. index
B. glossary
C. chapter
D. book
Answer: D. Book. Rest are all parts of a book.

Q7. Which word is the odd man out?
A. trivial
B. unimportant
C. important
D. insignificant
Answer: C. Important. Remaining are synonyms of each other.

Q8. Which word does NOT belong with the others?
A. wing
B. fin
C. beak
D. rudder
Answer: C. Beak. Rest are parts of an aero plane.

Q9. Which word is the odd man out?
A. hate
B. fondness
C. liking
D. attachment
Answer: A. hate. Rest are positive emotions.

Q10. Pick the odd man out?
A. just
B. fair
C. equitable
D. biased
Answer: D. Biased. The others signify honesty.

Logical Reasoning Questions on Analogies

Q11. CUP : LIP :: BIRD : ?
A. GRASS
B. FOREST
C. BEAK
D. BUSH
Answer: C. BEAK. You drink out of a cup with your lips. Similarly, birds bite grass with their beaks.

Q12. Paw : Cat :: Hoof : ?
A. Lamb
B. Horse
C. Elephant
D. Tiger
Answer: B. Horse. Cat’s feet are called paws and horse’s are called hoofs.

More PDF Download

Q13. Safe : Secure :: Protect :
A. Lock
B. Guard
C. Sure
D. Conserve
Answer: B. Guard

Q14. Melt : Liquid :: Freeze :
A. Ice
B. Solid
C. Condense
D. Push
Answer: B. Solid

Q15. Parts : Strap :: Wolf :
A. Flow
B. Animal
C. Wood
D. Fox
Answer: Flow

Q16. An Informal Gathering occurs when a group of people get together in a casual, relaxed manner. Which situation below is the best example of an Informal Gathering?

A. A debating club meets on the first Sunday morning of every month.
B. After finding out about his salary raise, Jay and a few colleagues go out for a quick dinner after work.
C. Meena sends out 10 invitations for a bachelorette party she is giving for her elder sister.
D. Whenever she eats at a Chinese restaurant, Roop seems to run into Dibya.
Answer: B.

Q17. A Tiebreaker is an additional contest carried out to establish a winner among tied contestants. Choose one situation from the options below that best represents a Tiebreaker.

A. At halftime, the score is tied at 2-2 in a football match.
B. Serena and Maria have each secured 1 set in the game.
C. The umpire tosses a coin to decide which team will have bat first.
D. RCB and KKR each finished at 140 all out.
Answer: D

Logical Reasoning Questions on Matching Definitions

Q18. The Sharks and the Bears each finished with 34 points, and they are now battling it out in a five-minute overtime.

A. When he is offered a better paying position, Jacob leaves the restaurant he manages to manage a new restaurant on the other side of town.
B. Catherine is spending her junior year of college studying abroad in France.
C. Malcolm is readjusting to civilian life after two years of overseas military service.
D. After several miserable months, Sharon decides that she can no longer share an apartment with her roommate Hilary.
Answer: C

Q19. Reentry occurs when a person leaves his or her social system for a period of time and then returns. Which situation below best describes Reentry?

A. When he is offered a better paying position, Javed leaves the hotel he manages to manage another one in a neighboring city.
B. Charan is spending her final year of college studying abroad in China.
C. Manan is readjusting to civilian life after 2 years of overseas merchant navy service.
D. After 5 miserable months, Sneha decides that she can no longer share her room with roommate Hital.
Answer: C




CODING DECODING PDF SET 2

 PDF Download

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams. 

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/onlyupsc/

TAG-coding decoding questions pdf with answers,200 coding decoding questions pdf,new pattern coding decoding questions pdf,coding decoding questions with answers,coding decoding questions pdf in hindi,coding decoding questions pdf ntse,coding decoding questions pdf,chinese coding decoding pdf

Author: pdfdownload.in

Leave a Reply

Your email address will not be published.