Art And Culture Of India PDF In Hindi

Indian Art and Culture PDF Free Download By Nitin Singhania

Art And Culture Of India PDF

Indian Art and Culture NCERT in Hindi PDF:- Today, we are sharing the Art and Culture Drishti IAS Notes PDF in Hindi for you. This Art And Culture Of India can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Indian Art and Culture Notes in Hindi PDF are very important for any Sarkari exam.

This General Knowledge PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this GK Question Answer PDF by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing Drishti Indian Art and Culture ( कला एंव संस्कृति ) Notes PDF for free DOWNLOAD for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our GK Questions are very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our Art and Culture ( कला एंव संस्कृति ) Notes PDF PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.

Download GK Notes 

 

 Some Important GK Question

1. महाराष्ट्र के संगीत रंगमंच का प्रसिद्ध लोकरूप कौन-सा है?

(a) लावणी
(b) नौटंकी
(c) तमाशा
(d) गाथा
Ans:(a)

2. निम्नलिखित में से किस नृत्य शैली में कथा/भाव हमेशा महाभारत या रामायण से लिया जाता है?

(a) ओडिसी
(b) भरतनाट्यम
(c) कुचीपुड़ी
(d) मोहिनीअट्टम
Ans: (c)

3. कबीर हिन्दी की किस स्थानीय भाषा (Dialect) में लिखते थे?

(a) अवधी
(b) भोजपुरी
(c) बृजभाषा
(d) मैथिली
Ans:(a)

4. सितार और वीणा पर बजाए गए एक ही स्वर में किसमें अन्तर होता है?

(a) तारत्व
(b) गुणता
(c) तारत्व और गुणता दोनों में
(d) इन दोनों में से किसी में नहीं
Ans: (b)

5. एक ही स्थान पर लगने वाले दो “महा कुम्भ” मेलों के बीच कितना अंतराल होता है ?

(a) 6 वर्ष
(b) 10 वर्ष
(c) 12 वर्ष
(d) 15 वर्ष
Ans: (c)

6. निम्नोक्त में से कौन हिन्दुस्तानी शास्त्रीय वाक् संगीत में सुविख्यात है?

(a) शोभना नारायण
(b) एम. एस. सुब्बलक्ष्मी
(c) पं. जसराज
(d) एम. एस. गोपालकृष्णन
Ans: (b)


7. चंडीगढ़ का वास्तुविद् ले कोर्बुजिया किस देश का राष्ट्रिक था?
(a) 
नीदरलैंड्स
(b) पुर्तगाल
(c) यू. के.
(d) फ्रांस
Ans: (d)

Art And Culture Question :-

8. निम्नलिखित में प्रसिद्ध वायलिन वादक कौन है ?

(a) प्रोफेसर टी. एन. कृष्णन
(b) सोनल मानसिंह
(c) परवीन सुल्ताना
(d) अमृता शेरगिल
Ans:(a)

9.“पुष्कर मेले” का आयोजन कहाँ होता है?

(a) जोधपुर
(b) अजमेर
(c) जयपुर
(d) उदयपुर
Ans: (b)

10.यामिनी राय ने कला के किस क्षेत्र में नाम कमाया?

(a) मूर्तिकला
(b) संगीत
(c) चित्रकला
(d) नाट्यकला
Ans: (c)

11. निम्नलिखित में से कौन-भारतीय संगीत के “ठुमरी” रुप को लोकप्रिय बनाने के लिए नहीं जाना जाता?
(a) तानसेन
(b) अमीर खुसरो
(c) नवाब वाजिद अली शाह
(d) सिद्धेश्वरी देवी
Ans: (b)
12. निम्नोक्त में से किसे विश्व-कला संग्रहों का भण्डार कहा जाता है?
(a) भारत का राष्ट्रीय अभिलेखागार
(b) राष्ट्रीय संग्रहालय
(c) राष्ट्रीय आधुनिक कला दीर्घा
(d) सालारजंग संग्रहालय
Ans:(d)

13.सालारजंग संग्रहालय कहाँ स्थित है ?
(a) हैदराबाद
(b) जयपुर
(c) लखनऊ
(d) मुम्बई
Ans:(a)

14.स्वामीनारायण मंदिर, अक्षरधाम कहाँ स्थित है ?
(a) द्वारका, गुजरात
(b) पुरी, उड़ीसा
(c) मथुरा, उत्तर प्रदेश
(d) गाँधीनगर, गुजरात
Ans: (d)

15. निम्नलिखित कलाकारों और उनके कला रूपों का मेल मिलाइए : कलाकार कलारूप
(a) जतिन दास 1. सितार
(b) परवीन सुल्ताना 2. चित्रकारी
(c) प्रदोषदास गुप्ता 3. हिंदुस्तानी संगीत (कण्ठ संगीत) भारतीय क
(d) उस्ताद विलायत खाँ 4. मूर्तिकला
कूट : (a)(b) (c)(d)

(a)1234
(b)2341
(c)3421
(d)4132
Ans: (b)

 

GK Question Answer Notes

Maths Topicwise Free PDF > Click Here To Download
English Topicwise Free PDF > Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here To Download
Indian Polity Free PDF > Click Here To Download
History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks > Click Here To Download
EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
UPSC Notes > Click Here To Download
SSC Notes Download > Click Here To Download

 




GK Questions With Answers Quiz

1. पृथ्वी पर दिन और रात होते हैं ?

  • (A) दैनिक गति के कारण
  • (B) वार्षिक गति के कारण
  • (C) छमाही गति के कारण
  • (D) तिमाही गति के कारण
 A 

2. सबसे बड़ा ग्रह है ?

  • (A) बृहस्पति
  • (B) पृथ्वी
  • (C) युरेनस
  • (D) शुक्र
 A 

3. सबसे छोटा ग्रह है ?

  • (A) मंगल
  • (B) शनि
  • (C) बुध
  • (D) नेप्चून
 C 

4. अगुलहास धरा किस महासागर में बनती है ?

  • (A) प्रशान्त महासागर में
  • (B) हिन्द महासागर में
  • (C) आर्कटिक महासागर में
  • (D) अन्य
 B 

5. पृथ्वी का सबसे भीतर वाला भाग क्रोड किसका बना होता है ?

  • (A) ताँबा और जस्ता
  • (B) निकेल और ताँबा
  • (C) लोहा और जस्ता
  • (D) लोहा और निकेल
 D 

6. मैंगनीज के उत्पादन में भारत का दूसरा स्थान है, प्रथम देश कौन सा है ?

  • (A) फ्रांस
  • (B) रुसी संघ
  • (C) कनाडा
  • (D) संयुक्त राज्य अमेरिका
 B 

7. निम्नांकित में से कौन देश कोयले का सबसे बड़ा उत्पादक है ?

  • (A) ब्राजील
  • (B) भारत
  • (C) अमेरिका
  • (D) चीन
 C 

8. इनमें किसको जापान का मैनचेस्टर कहा जाता है ?

  • (A) ओसाका
  • (B) टोकियो
  • (C) नागासाकी
  • (D) याकोहामा
 A 

9. भारत के स्वतंत्रता संघर्ष के दौरान ‘Deccan Educational Society’ नामक संस्था की स्थापना किसने की थी ?

  • (A) जवाहरलाल नेहरू
  • (B) रवीन्द्र नाथ टैगोर
  • (C) बाल गंगाधर तिलक
  • (D) व्योमेश चन्‍द्र बनर्जी
 C 

10. 1857 के गदर के समय भारत का गवर्नर जनरल कौन था ?

  • (A) लॉर्ड केनिंग
  • (B) नील आर्मस्ट्रांग
  • (C) जॉन मथाई
  • (D) अन्य

 A 
 

Topic name:- Art And Culture Of India PDF

Number of Pages:- 10




Click here to download:- Art And Culture Of India PDF

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/onlyupsc/

TAG-art and culture ncert 11 and 12 pdf in hindi,class 11 art and culture ncert pdf in hindi,vision ias art and culture notes pdf in hindi,art and culture ncert in hindi,art and culture in hindi,art and culture ncert class 12 pdf in hindi,indian culture in hindi,art and culture ncert class 12 pdf download

Author: pdfdownload

Leave a Reply

Your email address will not be published.