Antonyms and Synonyms

Antonyms and Synonyms

Antonyms and Synonyms

आज, हम आपके लिए Antonyms and Synonyms लेकर आयें है । यह PDF Notes आगामी सरकारी परीक्षा जैसे SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO और कई अन्य परीक्षाओं की तयारी के लिए महत्वपूर्ण साबित हो सकती है। Antonyms and Synonyms किसी भी सरकारी परीक्षा के लिए बहुत महत्वपूर्ण है। यह PDF आपको यंहा फ्री में उपलब्ध कराई जा रही है जिसे आप निचे दिए गए DOWNLOAD बटन पर क्लिक करके DOWNLOAD कर सकते है साथ ही आप रिलेटेड नोट्स में जाकर इस PDF से सम्बन्धित कुछ और नई PDF भी DOWNLOAD कर सकते है | आप स्क्रीन पर आए हुए अलोव बटन पर क्लिक करके PDFDOWNLOAD.IN पर होने वाले सभी नए अपडेट के बारे में जान सकते है |

pdfdownload.in एक ऑनलाइन शैक्षिक वेबसाइट है, जहां हम UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC और कई अन्य परीक्षाओं के लिए मुफ्त DOWNLOAD के लिए PDF शेयर कर रहे हैं। हमारी Antonyms and Synonyms बहुत सरल और समझने में आसान है। हम बुनियादी विषयों जैसे गणित, भूगोल, इतिहास, राजनीति, आदि को भी कवर करते हैं। हम आगामी सरकारी परीक्षाओं के लिए पिछले वर्ष के प्रश्न पत्रों, करंट अफेयर्स, महत्वपूर्ण सूत्रों आदि सहित अध्ययन सामग्री भी साझा करते हैं। हमारी PDF आपको किसी भी SARKARI EXAM की तयारी करने में मदद करेगी।

One Liner English Grammar PDF

  1. बदले में लेना-देना – Trade-in  { EX- I traded in my old car for a new one. }
  2. फायदा उठाना – Trade on { EX- I traded on his good nature to help me out of my financial difficulties }
  3. पहन कर देखना – Try on { EX-The tailor asked me to try on the coat. }
  4. जाँच के लिए चलाकर देखना – Try out { EX-You should try out that T.V. set before you finally buy it. }
  5. किसी के खिलाफ खड़े हो जाना – Turn against { EX- We have been such good friends and I had no idea that he would turn against me. }
  6. प्रस्तुत करना – Turn in { EX-He turned in his answer paper and came out of the examination hall. }
  7. निगरानी करना, रक्षा करना – Watch over { EX- The dog faithfully watched over his master’s sleeping child. }
  8. धुँधला पड़ना – Wear off { EX- This colour will wear off soon. }
  9. समय नष्ट करना – While away { EX- Get to work. Don’t while away your time in trifles.}
  10. अनदेखी करना – Wink at { EX- I can wink at his faults no longer. }
  11. किसी तरीके से खोलना – Work open { EX- I had lost my suitcase’s key, but somehow I managed to work it open.}
  12. मुख्यत :, खासकर – Above all { EX-Above all, don’t mention this to Hari. }
  13. हक्का-बक्का होना – Aghast at { EX- As she entered the hospita she looked aghast at the bed of the wounded. }
  14. अचानक – All at once { EX- All at once the sky became dark and it began to rain.}
  15. झगड़े का परिणाम/कारण – Apple of discord { EX- Ever since their father’s death this property has been an apple of discord between the two brothers. }
  16. बहुत प्रिय – Apple of one’s eye { EX- His lovely little daughter is the apple of his eye. }
  17. थोड़ा-सा भी – At all { EX- He told me that he did not have any money at all. }
  18. दिए हुए वचन से मुकर जाना – Back out of { EX- He backed out of the promise he had given me. }
  19. दुश्मनी – Bad blood { EX-There is bad blood between the two brothers. }
  20. बहुत ध्यान से सुनना – Be all ears  { EX-The children were all ears as I began to tell the story of Mahabharat. }
  21. निश्चित रुप से – Be Bound { EX-We are bound to be late If you don’t hurry. }
  22. मर जाना – Be no more { EX-Since her husband is no more she feels quite lost. }
  23. बुलाने पर हाजिर होना – Beck and call{ EX- You can not expect me to be at your beck and call everytime. }
  24. अनुकूल अवसर के लिए शांति से प्रतीक्षा करना – Bide and time { EX-The hunter bided his time till the tiger approached the pond for a drink. }
  25. समान स्वभाव के लोग – Birds of a feather { EX- Birds of a feather tend to flock together. }

 

Related Posts Antonyms and Synonyms

Related Questions And Answer English Grammar PDF

1)The Chairman is ill and we’ll have to ……. the meeting for a few days.

a) put on

b) put of

c) put away

d) put off

Answer:(D) put off/bg_collapse]

2) The cat and the dog have a ……. enemy in the rat.

a)same

b) common

c) mutual

d) similar

Answer:(b)common

3) He told me that he …….. watching the movie.

a) is finished

b) was finished

c) had finished

d) not finished

Answer:(c) had finished/bg_collapse]

4) He is very good …….. making stories.

a) in

b) about

c) at

d) for

View Answer

Answer:(c) at

5) I do my work …….. carefully to make mistakes.

a) so

b) very

c) too

d) more

View Answer

Answer:(c)too

Directions ( Q. Nos. 6-10 ) :In questions choose the word opposite in meaning to the given word :

6) Plausible

a) inplausible

b) unplausible

c) implausible

d) displausible

View Answer

Answer:(c)implausible

7) Frailty

a) energy

b) intensity

c) vehemence

d) strength

View Answer

Answer:(d) strength

8) Genial

a) stupid

b) stingy

c) boorish

d) unkind

View Answer

Answer:(c)boorish

9) Prevent

a) protect

b) block

c) hinder

d) induce

View Answer

Answer:(d)induce

10) Demolish

a) shift

b) build

c) repeat

d) hide

Answer:(b)build

Topic name:-Antonyms and Synonyms

 

DOWNLOAD PDF

pdfdownload.in डेली बेसेस पर आपके लिए नई नई PDF लेकर आएंगे जो की सभी तरीके से अपडेट करके वेबसाइट पर अपलोड किया जायेगा जिससे आपको अपनी आने वाली सभी प्रतियोगिता परीक्षाओ की तयारी करने के लिए अति- महत्वपूर्ण साबित होगी |

उपरोक्त PDF केवल PDFdownload.in द्वारा आपको प्रदान की गई है, हम PDF के निर्माता नहीं हैं, यदि आप पीडीएफ को पसंद करते हैं या यदि आपको किसी भी प्रकार का संदेह, सुझाव या प्रश्न उसी के बारे में है, तो हमें अपने मेल पर संपर्क करने में संकोच न करें। id- [email protected] या आप नीचे दिए गए कमेंट बॉक्स में सुझाव भेज सकते है |

Author: pdfdownload

Leave a Reply

Your email address will not be published.