Ankur Yadav Handwritten Notes PDF Download

Ankur Yadav Handwritten Notes PDF Download

Ankur Yadav Handwritten Notes PDF In Hindi

Ankur Yadav Geography Notes PDF in Hindi:- Today, we are sharing the Ankur Yadav Handwritten Notes PDF Download for you. This Handwritten History Notes PDF By Ankur Yadav can prove to be important for the preparation of upcoming government exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Geography map is very important for any Sarkari exam.

This Geography PDF is being provided to you free of charge, which you can DOWNLOAD by clicking on the DOWNLOAD button given below, and you can also DOWNLOAD some more new PDFs related to this geography question by going to the related notes. You can learn about all the new updates on PDFDOWNLOAD.IN by clicking on the Allow button on the screen.

pdfdownload.in is an online educational website, where we are sharing Ankur Yadav Handwritten Notes PDF Download for UPSC, SSC, BANK, RAILWAY, LIC, and many other exams. Our GK Questions are very simple and easy to understand. We also cover basic subjects like GK, English, Hindi, Computer, Mathematics, Geography, History, General Science, Politics, etc. We also share study material including previous year question papers, current affairs, important sources, etc. for upcoming government exams. Our PDF will help you prepare for any SARKARI EXAM.

More Geography PDF Download

 

One liner Geography Question Answers

  1. भूगोल का जनक किसे कहा जाता है ? इरैटोस्थनीज
  2. भूगोल के लिए ज्योग्रैफिका शब्द का प्रयोग सर्वप्रथम किसने किया ? इरैटोस्थनीज
  3. मानव भूगोल का पिता निम्नलिखित में से किसको कहा जाता है ? कार्ल रिटर
  4. भूगोल को मानव पारिस्थितिकी के रूप में परिभाषित करने वाला विद्धान कौन है ? एच. एच. बैरोज
  5. भू-आकृति विज्ञान का जन्मदाता किसे माना जाता है ? पेशल
  6. भूगोल पृथ्वी को केन्द्र मानकर अध्ययन करने वाला विज्ञान है, ऐसा किसने कहा था ? वारेनियस
  7. सौरमण्डल के बारे में विश्व के समक्ष जानकारी प्रस्तुत करने का श्रेय किस विद्धान को है ? कॉपरनिकस
  8. सूर्य के चारों और घूमने वाले खगोलीय पिण्ड क्या कहलाते हैं ? ग्रह
  9. भूलोग भूतल का अध्ययन है ऐसा किसने कहा था ? काण्ट
  10. सौरमण्डल में कुल कितने ग्रह हैं ? 8
  11. किसी ग्रह के चारों ओर परिक्रमा करने वाले छोटे आकाशीय पिण्ड को क्या कहते हैं ? उपग्रह
  12. ग्रहों की गति का नियम प्रतिपादित किसने किया ? केप्लर
  13. नार्वे में अर्द्धरात्रि के समय सूर्य कब दिखाई देता है ? 21 जून
  14. सौरमण्डल की खोज किसने की ? कॉपरनिकस
  15. सौरमण्डल का जन्मदाता किसे कहा जाता है ? सूर्य
  16. एक ग्रह की अपने कक्ष में सूर्य से अधिकतम दूरी को क्या कहा जाता है ? अपसौर
  17. एक ग्रह की अपने कक्ष में सूर्य से न्यूनतम दूरी को क्या कहा जाता है ? उपसौर
  18. अन्तरिक्ष में कुल कितने तारामण्डल है ? 89
  19. पार्थिव ग्रहों की संख्या कितनी है ? 4
  20. ब्रह्यण्ड में विस्फोटी तारा कहलाती है ? अभिनव तारा



 

More Related PDF Download

Maths Topicwise Free PDF >Click Here To Download
English Topicwise Free PDF >Click Here To Download
GK/GS/GA Topicwise Free PDF >Click Here To Download
Reasoning Topicwise Free PDF >Click Here To Download
Indian Polity Free PDF >Click Here To Download
History  Free PDF > Click Here To Download
Computer Topicwise Short Tricks >Click Here To Download
EnvironmentTopicwise Free PDF > Click Here To Download
SSC Notes Download > Click Here To Download




Geography Question Answer

1. भूगोल का जन्मदाता किसे कहते हैं ?

उत्तर :- हिकैटियस

2. किसे भौतिक भूगोल का जनक कहा जाता है ?

उत्तर :- पोलीडोनियम

3. विश्व मानचित्र का निर्माण किसने किया था ?

उत्तर :- अनेग्जी मेण्डर

4. भारत में कौन सी नदी कर्क रेखा को दो बार काटती है ?

उत्तर :- माही नदी

5. गल्फ स्ट्रीम किस के कारण उत्पन्न होती है ?

उत्तर :- जलस्तर में विभिन्नता के कारण

6. क्षेत्रफल की दृष्टि से भारत का सबसे छोटा संघ शासित प्रदेश कौन सा है ?

उत्तर :- लक्षद्वीप

7. कौनसी चोटी अंडमान निकोबार द्वीप समूह की सबसे ऊंची  है ?

उत्तर :- सैडल चोटी

8. किस देश के साथ भारत की सबसे लंबी अंतर्राष्ट्रीय सीमा लगती है ?

उत्तर :- बांग्लादेश

9.  ‘ बैरेन ‘ द्वीप किस राज्य / केंद्र शासित प्रदेश में स्थित है जो भारत का एकमात्र सक्रिय ज्वालामुखी है ?

उत्तर :- अंडमान द्वीप

10. भारत का सबसे बड़ा यूरेनियम खान ‘ जादूगोड़ा ‘ भारत के किस राज्य में स्थित है ?

उत्तर :- झारखंड

Geography Question :-

11. भारत में बहने वाली किस नदी को तिब्बत में सांगपो कहा जाता है ?

उत्तर :- ब्रह्मपुत्र नदी

12. नागार्जुन सागर परियोजना किस नदी पर स्थित है ?

उत्तर :- कृष्णा नदी

13. मौसम की दशाओं के अध्ययन को क्या कहा जाता है ?

उत्तर :- मिटेरियोलॉजी

14. मैगलन जलडमरूमध्य कहां स्थित है ?

उत्तर :- प्रशांत महासागर एवं दक्षिण अटलांटिक महासागर के बीच

15. अरावली और विंध्य क्षेत्र के बीच कौन सा पठार स्थित है ?

उत्तर :- मालवा पठार

16. किस बंदरगाह को ‘ बंटवारे का पुत्र ‘ कहा जाता है ?

उत्तर :- कांडला बंदरगाह

17. मिट्टियों के अध्ययन को क्या कहा जाता है ?

उत्तर :- पैडोलॉजी

18. ______ भारत का सबसे बड़ा बंदरगाह है ?

उत्तर :- जवाहरलाल नेहरू बंदरगाह, मुंबई

19. मालवा पठार की प्रमुख मिट्टी कौन सी है ?

उत्तर :- काली मिट्टी

20. संगमरमर किस प्रकार की चट्टानों की श्रेणी में आता है ?

उत्तर :- कायान्तरित चट्टान

Topic name:- Geography Important Notes For Competition Exams PDF in Hindi




Download PDF

Ankur Yadav Notes PDF Download

Geography Handwritten Notes in Hindi by Ankur Yadav

मानचित्र के साथ हिंदी में भौतिक, भारतीय और विश्व भूगोल, यूरोप और अफ्रीका महाद्वीप

History Handwritten Notes

भारतीय और विश्व इतिहास,

Indian Constitution and Polity Handwritten Notes by Ankur Yadav

Ankur Yadav भारतीय संविधान और राजनीति

Handwritten Polity Notes in Hindi
Number of Pages : 59

Handwritten Polity Notes in Hindi by Ankur Yadav
Number of Pages : 29

Handwritten Polity Notes in Hindi
Number of PDF Pages : 11

Ankur Yadav Reasoning Notes PDF

सामान्य बुद्धि और तर्क नोट्स

Environment Handwritten Notes PDF

वातावरण हाथ से लिखे गए क्लास नोट्स

Indian Agriculture

भारतीय कृषि प्रतियोगी परीक्षा के किये हाथ से लिखे गए नोट्स

Transportation in India Handwritten Notes PDF

भारत में परिवहन : रोड, रेल, हवाई और जल परिवहन के नोट्स प्रतियोगी परीक्षा के लिए.

Geometry ज्यामिति Notes – Handwritten PDF

Human Diseases : Biology Handwritten Notes मानव रोग

जीव विज्ञान के विभिन्न प्रकार की बीमारियों के नोट्स

pdfdownload.in will bring you new PDFs on Daily Bases, which will be updated in all ways and uploaded on the website, which will prove to be very important for you to prepare for all your upcoming competitive exams.

The above PDF is only provided to you by PDFdownload.in, we are not the creator of the PDF, if you like the PDF or if you have any kind of doubt, suggestion or question about the same, please send us on your mail. Do not hesitate to contact. [email protected] or you can send suggestions in the comment box below.

Please Support By Joining Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

  1. Facebook Page : https://www.facebook.com/onlyupsc/

TAG-ankur yadav notes telegram,ankur yadav physics notes pdf,ankur yadav polity notes pdf,ankur yadav biology notes pdf,ankur yadav maths notes,ankur yadav economics notes,mission upsc ankur yadav,class notes of maths

Author: pdfdownload.in

Leave a Reply

Your email address will not be published.