14 December 2020 Current Affairs PDF

14 December 2020 Current Affairs PDF

Daily Current Affairs 2020

14 December 2020 Current Affairs PDF:- करंट अफेयर्स में उम्मीदवार खेल, राष्ट्रीय और अंतर्राष्ट्रीय पुरस्कार, अर्थव्यवस्था, रैंक और रिपोर्ट, शिखर सम्मेलन और सम्मेलन, वर्तमान बैंकिंग समाचार, समझौते, नियुक्ति, विज्ञान, सरकारी योजनाओं सहित नवीनतम जीके विषयों को जानने के लिए निम्नलिखित वर्तमान मामलों का उल्लेख किया जाता है, तथा वर्तमान से जुडी सभी घटनाओं की पूर्ण जानकारी को करंट अफेयर्स कहते हैं




करंट अफेयर्स के सवाल कौन-कौनसे एक्साम्स में अधिक लाभदायक है :-

UPSC, बैंकिंग, SSC और रेलवे परीक्षा का महत्वपूर्ण खंड है और जो उम्मीदवार 2020 – 21 में आगामी परीक्षाओं की तैयारी कर रहे हैं, उन्हें इस सेक्शन की तैयारी अच्छी तरह से करनी चाहिए। करंट अफेयर्स UPSC, SSC, IAS, RAILWAY RRB, UPPSC, UKPSC, TNPSC, MPPSC और अन्य राज्य सरकारी नौकरियों / परीक्षाओं और बैंकिंग परीक्षाओं के नवीनतम मामलों एसबीआई क्लर्क, एसबीआई पीओ, के लिए हमारे विशेषज्ञों द्वारा किए गए हैं। IBPS PO क्लर्क, RBI, RRB और बहुत कुछ। इस पृष्ठ पर दैनिक और मासिक आधार पर अपडेट किए गए करंट अफेयर्स और जीके तथ्यों को पढ़ते रहें। देश और दुनिया भर में हाल की घटनाओं के बारे में जागरूक रहें और आगामी सरकारी नौकरी के लिए अपनी तैयारी रखें ।




 

करंट अफेयर्स की महत्वपूर्णता :-

सिविल सेवा परीक्षा, बैंक परीक्षा आदि जैसे प्रतियोगी परीक्षा के परिप्रेक्ष्य से प्रासंगिक राष्ट्रीय और अंतर्राष्ट्रीय महत्व की घटनाओं को संदर्भित करते हैं, परीक्षाओं के पैटर्न में बदलाव के साथ, वर्तमान घटनाओं और समाचारों से संबंधित प्रश्नों ने निर्णय लेने में एक प्रमुख भूमिका निभाई है।
मोटे तौर पर, सामान्य जागरूकता अनुभाग में पूछे जाने वाले प्रश्नों के प्रकार को दो भागों में विभाजित किया जा सकता है:

  • स्थिर
  • गतिशील

स्थैतिक भाग UPSC पाठ्यक्रम के उस खंड या अन्य परीक्षा के पाठ्यक्रम से संबंधित है जो परिवर्तित नहीं होता है। मसलन, 1857 का विद्रोह, भारत की भौतिक विशेषताएं आदि।

डायनामिक हिस्सा करंट अफेयर्स से संबंधित है। वर्तमान मामलों को कवर करने के लिए सबसे अच्छा शर्त दैनिक समाचार पत्र और प्रेस सूचना ब्यूरो (PIB) और योजना पत्रिका जैसे विश्वसनीय स्रोत हैं।

करंट अफेयर्स की एक अच्छी समझ IAS परीक्षा, सरकारी परीक्षा या किसी भी प्रतियोगी परीक्षा में सफलता के लिए केंद्रीय है। वर्तमान मामलों में इतिहास, भूगोल, अर्थव्यवस्था, पर्यावरण और पारिस्थितिकी, राजनीति, विज्ञान और प्रौद्योगिकी आदि जैसे विषय शामिल हैं।

NOTE :- सभी परीक्षाओं में करंट अफेयर्स के लगभग 20 से 25 सवाल आते हैं।

कुछ महत्वपुर्ण PDF :- DOWNLOAD

14 December 2020



1. Which 93rd annual conference will be addressed by Prime Minister Narendra Modi today?
Answer: Federation of Indian Commerce and Industry (FICCI).

2. Whose former journalist and corporate executive Uday Shankar is going to become the new president?
Answer: Industry Chamber FICCI.

3. Wimbledon, 1959 inducted into the International Tennis Hall of Fame, and the Australian Open champion died at the age of 84. What was his name?

Answer: Alex Olmedo.

4. Which actress who worked in The Dirty Picture Movie has died at the age of 33?
Answer: Arya Banerjee.

5. Which corona vaccine has the US approved emergency use?
Answer: Pfizer.

6. What percentage of global carbon dioxide emissions have been registered this year due to the lockdown caused by the corona virus?
Answer: Seven percent.

7. In order to increase the prices of residential properties, in the July-September quarter, India has moved up seven places in the Global House Price Index?
Answer: 54th.

8. What is the number of corona virus infected in India so far?
Answer: 98,26,775 (1,4,6,628 deaths).

9. Which state government has banned the secretariat and government employees from wearing T-shirts and jeans in the office?
Answer: Government of Maharashtra.

10. Who has been chosen as the Person of the Year 2020 by Time magazine?
Answer: Joe Biden and Kamala Harris.

11. How many Khelo India centers will be opened by Sports Minister Kiren Rijiju to provide employment to retired players?

Answer: 1000 Khelo India Center.

12. Which two Indian batsmen occupy the first and second position in the latest ODI rankings released by the ICC?
Answer: Virat Kohli (first), Rohit Sharma (second).

13. Which festival will be addressed by Prime Minister Narendra Modi today?
Answer: International Indian Festival 2020.

14. How many billion dollars has Walmart announced to export from India by the year 2027?
Answer: 10 billion dollars.

15. Which dancer awarded the Padma Shri has died at the age of 73?
Answer: Astaz Debu.

16. Which Indian-origin MP has been elected as the President of the Congressional Progressive Caucus (CPC)?
Answer: Pramila Jaipal.

17. The US Food and Drug Administration has approved the emergency use of which vaccine, given the growing infection of corona?
Answer: Pfizer-Biotech Kovid-19 Vaccine.

18. What is the number of corona virus infected in India so far?
Answer: 97,96,770 (1,42,186 deaths).

19. What position has India got in the Climate Performance Index ranking released by Germanwatch?
Answer: Tenth.

20. Which day is being celebrated on today’s day (December 11)?
Answer: International Mountain Day.

21. Government of India has announced which scheme for public internet for the country?
Answer: PM WANI Scheme.

22. Which cricketer of Team India has announced to retire from all formats?
Answer: Parthiv Patel.

23. Which topic ranked first in the top trending query of Google search in India in the year 2020?
Answer: IPL.

24. Which Italian star footballer has died at the age of 64?
Answer: Paolo Rosie.

25. Which actor has topped the list of 50 Asian celebrities in the world published by Eastern Eye, a UK weekly newspaper?
Answer: Sonu Sood.

26. Senior litterateur and poet has died at the age of 72, what was his name?
Answer: Magalesh Dabral.

27. What day is being celebrated on today’s day (December 10)?
Answer: International Human Rights Day 2020.

28. What is the number of corona virus infected in India so far?
Answer: 97,67,372 (1,41,772 deaths).

29. China has banned how many apps from different countries around the world?
Answer: 105 apps.

30. Who has become the Prime Minister of the country of Kuwait again?
Answer: Sheikh Sabah.

31. Which woman has secured the first position in the 100 Powerful Women List released by Forbes?
Answer: Chancellor Angela Merkel of Germany.

32. According to the report of the 30-member survey team of China and Nepal, the height of Mount Everest, the world’s highest peak, has increased by 86 centimeters.
Answer: 8848. 86 m.

33. Britain gave the world’s first certified corona vaccine to 90-year-old Margate Keenan, what has Britain named this day?
Answer: Vaccine Day.

34. Which Tamil actress has died at the age of 28?
Answer: VJ Chitra.

35. In the Games held in Paris in 2024, which sport is officially given the status of Olympic Games by the International Olympic Committee?
Answer: Breakdance.

36. Army Chief General M Narwane has gone on a six-day visit to which countries?
Answer: United Arab Emirates and Saudi Arabia.

37. Reserve Bank (RBI) has canceled the license of which bank in Maharashtra?
Answer: The Karad Janata Co-operative Bank Limited.

38. What is the number of corona virus infected in India so far?
Answer: 97,35,850 (1,41,360 deaths).

39. The Union Ministry of Education has issued a new bag policy in which the weight of the bag will not exceed how many kilograms?
Answer: 5 kg.

40. Which Indian women have got a place in the list of 100 most powerful women of Forbes 2020?
Answer: Nirmala Sitharaman (41), Nadar Malhotra (55) and Majumdar Shaw (68).

41. Who is a person of Indian origin appointed as the new CEO of WHO Foundation?
Answer: Anil Soni.

42. Prime Minister Narendra Modi will today inaugurate which global event organized by Department of Telecommunications and Cellular Operators Association of India?
Answer: India Mobile Congress.

43. Who has been declared the winner of the United Nations Investment Promotion Award 2020 by the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)?
Answer: Invest India.

44. How many senior citizens of China has the US banned in the matter related to weakening Hong Kong’s autonomy?
Answer: 14 officers.

45. What has America’s newly elected President Joe Biden appointed California Attorney General Javier Becerra as Health Minister and Indian-American Dr. Vivek Murthy?
Answer: Surgeon General.

46. ​​Which BJP leader has been elected unopposed to the Rajya Sabha?
Answer: Sushil Modi.

47. Journalist and writer Rajkamal Jha has been conferred with Rabindranath Tagore Sahitya Award 2020 for which of his novels?
Answer: The City and the Sea.

48. What is the number of corona virus infected in India so far?
Answer: 97,03,770 (1,40,958 deaths).

49. Today (8 December) is celebrated as which day by the Indian Navy?
Answer: Submarine Day.

50. India has invited the Prime Minister of which country as the chief guest for the Republic Day 2021 parade?
Answer: England.

13 December 2020 Current Affairs PDF

12 December 2020 Current Affairs PDF

11 December 2020 Current Affairs PDF

10 December 2020 Current Affairs PDF

View More

GK / करंट अफेयर्स की नियमित जानकारी यहाँ पीडीएफ के रूप में दी गई है। पीडीएफ में सभी मासिक जीके अपडेट का एक संकलित रूप है। ये सरकार संगठनों में सभी प्रकार की परीक्षाओं की तैयारी के लिए उपयोगी हैं। कृपया ध्यान दें कि मासिक करंट अफेयर्स पीडीएफ फाइल हिंदी के साथ-साथ अंग्रेजी में भी उपलब्ध है।

तारीख वार जीके के साथ दैनिक वर्तमान मामलों को प्रदान किया जाता है। महीने की प्रत्येक तारीख के लिए करेंट अफेयर्स का लिंक दिया गया है। इस तरह, आप दुनिया भर के सभी मामलों के साथ संपर्क में रह सकते हैं, विशेष रूप से सरकारी परीक्षा की तैयारी के लिए।

प्रत्येक तिथि के लिए नवीनतम करंट अफेयर्स प्रश्न दिए गए हैं। ये प्रश्न परीक्षार्थी की तैयारी को आसान बनाने में मदद करने के लिए परीक्षा में पूछे गए प्रश्नों के रुझानों के आधार पर तैयार किए गए हैं। समाधान के साथ प्रश्न प्राप्त करने के लिए निचे दिए गए लिंकों को देखें।

MORE SUBJECT COMPLETE SYLLABUS:-

Download General Science Notes PDF

Click Here:- Complete General Science Notes And PDF For All Competition Exams In Hindi English

Download Environment Notes PDF

Click Here:- Complete Environment Notes And PDF For All Competition Exams In Hindi English

Download English Notes PDF

Click Here:- Complete English Notes And PDF For All Competition Exams

Download Computer Notes PDF

Click Here:- Complete Computer Notes And PDF For All Competition Exams In Hindi English

Download GK Notes PDF

Click Here:- COMPLETE GK BOOKS AND PDF FOR ALL COMPETITION EXAMS IN HINDI ENGLISH

Download Geography Notes PDF

Click Here:- [PDF] Complete Geography Notes And PDF For All Competition Exams In Hindi English

Download History Notes PDF

Click Here:- [PDF]Complete History Notes And PDF For All Competition Exams

Download Maths Notes PDF

Click Here:- [PDF]Complete Maths Notes And PDF For All Competition Exams

Download Reasoning Notes PDF

Click Here:- Complete Reasoning Notes And PDF For All Competition Exams

Download Polity and Economics Notes PDF

Click Here:- Complete Polity and Economics Notes And PDF For All Competition Exams




उपरोक्त PDF केवल PDFdownload.in द्वारा आपको प्रदान की गई है, हम पीडीएफ के निर्माता नहीं हैं, यदि आप पीडीएफ को पसंद करते हैं या यदि आपको किसी भी प्रकार का संदेह, सुझाव या सवाल उसी के बारे में है, तो कृपया हमें अपने मेल पर भेजें। संपर्क करने में संकोच न करें। id-[email protected] या आप नीचे दिए गए कमेंट बॉक्स में सुझाव भेज सकते हैं। पीडीएफ फाइल डाउनलोड करें, आपको डेली बेस पर नए पीडीएफ लाएंगे, जिन्हें सभी तरीकों से अपडेट किया जाएगा और वेबसाइट पर अपलोड किया जाएगा, जो बहुत महत्वपूर्ण साबित होगा अपने सभी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं की तैयारी के लिए।

TAG’s :- current affairs in hindi, current affairs 2020, today current affairs, current affairs, current affairs 2020 in hindi, current affairs pdf, latest current affairs questions and answers, current affairs in india

Author: Munesh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *